Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ/ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κάλεσμα για οργάνωση σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία

Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων συμπληρώνουν τις εξευτελιστικές τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί

Εργαζόμενες σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Εργαζόμενες σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Οργανωμένα να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων, να έρθουν σε επαφή, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο του κλάδου, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, καλούν τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία, που δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Περιφέρειας.

Με κοινή τους ανακοίνωση, σημειώνουν ότι εργάτες και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Οι αγρότες πληρώνουν το εμπάργκο και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, «χαρίζουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα ροδάκινα, ξεκληρίζονται από τη γη τους.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις συσκευασίας - μεταποίησης φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα είναι απαράδεκτες. Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, στα κονσερβοποιεία με υψηλές θερμοκρασίες, σε καύσωνα διαρκείας. Διαπιστώνονται λιποθυμίες από τη ζέστη, εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται. Εντατικοποιήθηκε η εργασία, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, πολλές φορές ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα.

Εργατικό Κέντρο Νάουσας και Σωματείο Διαλογής Ψύξης σημειώνουν: «Στην περιοχή της Νάουσας, ευρύτερα της Ημαθίας, αλλά και της Πέλλας, οι αγρότες και οι εργάτες παράγουν - συσκευάζουν - μεταποιούν άριστης ποιότητας ροδάκινα, ικανά να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Κι όμως, το ροδάκινο πουλιέται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ αγρότες και εργάτες αμείβονται ελάχιστα. Κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι μεταποιητές.

Οι νόμοι που ψήφισαν η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, ανάβουν το πράσινο φως στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού και μετά πάλι στην ανεργία. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" για την οποία μιλάνε».

Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Ολα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα. Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να αποδίδονται ευθύνες. Να διασφαλίζονται τα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση, πρώτες βοήθειες, ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας να πάρουν άμεσα μέτρα να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο, πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ για όσο είμαστε άνεργοι, αναγνώριση όλου του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Τέλος, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με Ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, αντίστοιχα στα 55 και 50 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ουσιαστική προστασία των ανέργων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org