Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εγκληματικές οι ελλείψεις στον τομέα της δασοπυροπροστασίας

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Eurokinissi

Τα ζητήματα των σοβαρών ελλείψεων στον τομέα της δασοπυροπροστασίας στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έθεσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτά τα προβλήματα, που έχουν διογκωθεί μετά την απόσπαση σχεδόν του 50% της δύναμης των πυροσβεστών στα αεροδρόμια της Σάμου και της Λέσβου, μετά την παράδοσή τους στη γερμανική «Fraport». Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα σ' ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του προσωπικού και τα τεχνικά επίγεια και εναέρια μέσα. Τόνισε την αυταπάρνηση και καθοριστική συμβολή των εθελοντών και των κατοίκων στην κατάσβεση της πρόσφατης φωτιάς στη Γέρα.

Παρεμβαίνοντας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου υπενθύμισαν ότι εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά, μάταια, με επιστολές στον πρόεδρο του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και προφορικά, να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο θέμα, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα, να πάρει η Περιφέρεια όσα προληπτικά μέτρα είναι της ευθύνης της και να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ακόμα, κατήγγειλαν την τραγική αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής, ενώ ήδη η δύναμή της ήταν ελλιπής στα νησιά και ζήτησαν την άμεση κάλυψη των ελλείψεων. Σημείωσαν ότι τα νησιά είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα απέναντι στη φωτιά: Μεγάλη απουσία δασικών δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας στα δάση, ελλείψεις σε δεξαμενές μέσα στα δάση με εξασφαλισμένη τροφοδοσία τους σε νερό, άσχημη κατάσταση των αγροτικών δρόμων.

Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι στη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας, δεν σταθμεύουν μόνιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να περνά πολύς κρίσιμος χρόνος ώσπου να φτάσουν από μακριά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και ενώ έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα στα μέτωπα της φωτιάς, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Τέλος, ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη δασοπυροπροστασία και με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της κυβέρνησης για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να διεκδικηθεί η λήψη άμεσων μέτρων. Φυσικά, τόνισαν ότι η μόνη πιθανότητα να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα μπροστά στη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών και γενικότερα την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση είναι η λαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ