Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, το οποίο, με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστό μέχρι χτες, πλήττει 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ΕΕ τα μολυσμένα αυγά διακινήθηκαν σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Δανία, ενώ μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil: Στο Βέλγιο και την Ολλανδία, από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία». Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα συγκαλέσει στις 26 Σεπτέμβρη σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων», με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών - μελών.
Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil - ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην ΕΕ - το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας. Οπως αποδεικνύεται και από αυτό το διατροφικό «σκάνδαλο», η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή τροφίμων και το κυνήγι του κέρδους οδηγεί και σε επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα. Παρότι ήταν γνωστό ότι το συγκεκριμένο χημικό που πέρναγε στη διατροφική αλυσίδα είναι τοξική ουσία, η οποία σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, στα νεφρά και σε άλλα ζωτικά όργανα, και γι' αυτό είναι απαγορευμένο για χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, οι βιομηχανίες το χρησιμοποιούσαν.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τις τελευταίες 15 μέρες, με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα «Aldi», όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μια βδομάδα, ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.
Στο μεταξύ, συνελήφθησαν στην Ολλανδία δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής, ενώ στο Βέλγιο έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες.