Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις για την πλεύση αμερικανικού αντιτορπιλικού στα νησιά Σπράτλι

Κινεζικό βομβαρδιστικό πάνω από τα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Xinhua

Κινεζικό βομβαρδιστικό πάνω από τα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη διαμαρτυρία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο περίπλους του αμερικανικού πολεμικού αντιτορπιλικού «USS John S. McCain» ανοιχτά των Νησίδων Σπράτλι (ή «Νησιών Νάνσα» όπως τα αποκαλεί η Κίνα), επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις επιχειρούν «να υποβαθμίσουν τα κινεζικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια στην περιοχή». Το περιστατικό συμβαίνει σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, έκφραση του οποίου είναι και η κλιμακούμενη ένταση με πρόσχημα την «απειλή της ΛΔ Κορέας», που σηκώνουν οι ΗΠΑ.

Πάντως ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ υποστήριξε ότι «η Κίνα έχει αδιαφιλονίκητη κυριαρχία στα Νησιά Νάνσα και στα παρακείμενα ύδατα» και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό σκάφος εντοπίστηκε, ταυτοποιήθηκε και απομακρύνθηκε από σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού. Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η συγκεκριμένη περιοχή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα διεκδικείται επίσης από άλλες χώρες, όπως την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, λόγω του γεγονότος ότι στα νησιά και την περιμετρική παραθαλάσσια περιοχή υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» έπλευσε χτες εντός έξι ναυτικών μιλίων του υφάλου «Μίστσιφ», είναι τμήμα των βραχονησίδων Σπράτλι, νοτίως των Νησιών Παρασέλ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Αμερικανός αξιωματούχος στο αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» είπε πως έλαβε προειδοποιητικό σήμα τουλάχιστον 10 φορές από φρεγάτα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού προτού απομακρυνθεί. Πρόσθεσε πως απάντησε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι το σκάφος τους «έκανε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή χωρικά ύδατα» και πως τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή μετά από συνολικά έξι ώρες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε για το περιστατικό στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», τόνισε ότι οι επαφές με τους Κινέζους «έγιναν με επαγγελματικό τρόπο» και «με ασφάλεια». Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κρις Λόγκαν, δήλωσε στη συνέχεια πως όλες οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή «γίνονται σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούν πτήσεις, πλεύσεις και επιχειρήσεις οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές Δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ