Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Να ανακληθούν οι απολύσεις των 38 συμβασιούχων!

Τις ευθύνες της δημάρχου, που επιμένει να καλύψει οφειλές σε επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του δικαιώματος 38 εργατών καθαριότητας στη δουλειά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Από την κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας - Ειδυλλίας
Από την κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας - Ειδυλλίας
Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μάνδρας πραγματοποίησαν, το βράδυ της Δευτέρας, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ασπροπύργου και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στη συνεδρίαση που έγινε μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με θέμα τις απολύσεις των 38 συμβασιούχων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν οι απολυμένοι συμβασιούχοι, αλλά και εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, απαίτησε να μην απολυθεί κανένας από τους 38 συμβασιούχους και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Παράλληλα, κατέρριψε τα προσχήματα της δημοτικής αρχής περί έλλειψης κονδυλίων, θυμίζοντας ότι από το 2011 οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 40%, όμως, όπως είπε, δεν έγινε το ίδιο με τα τέλη για την καθαριότητα που συνεχίζουν να πληρώνουν οι κάτοικοι. Απαντώντας, εξάλλου, σε σχόλιο περί «σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε πως η μόνη σκοπιμότητα είναι «να γυρίσουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά», ενώ προειδοποίησε πως «δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, θα μας βρίσκετε εδώ συνέχεια μπροστά σας» μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις...

Η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, ανέδειξε τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθείται και στον συγκεκριμένο δήμο, μειώνοντας τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία και αντικαθιστώντας τους με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, προωθώντας την εντατικοποίηση της εργασίας που είχε ως αποτέλεσμα και τα δύο εργατικά «ατυχήματα» μέσα στο καλοκαίρι, τη δραματική μείωση μισθών, αλλά και τη χρησιμοποίηση εργαζομένων από διάφορα προγράμματα για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας. Ξεκαθάρισε ότι το Σωματείο δεν αποδέχεται καμία απόλυση συναδέλφου.

Ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης του δήμου να απολύσει τους 38 συμβασιούχους (35 στην καθαριότητα και 3 στο ΔΟΚΑΠ), παρότι μπορούσε να τους κρατήσει έως το Μάρτη του 2018. Κάλεσε επίσης όλους τους κατοίκους και τους φορείς του δήμου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των συμβασιούχων.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, η δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν διαφάνηκε ότι αυτό θα ψήφιζε την πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, διέκοψαν και ουσιαστικά διέλυσαν τη συνεδρίαση, ενέργεια που καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ασπροπύργου.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Σωματείο, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της δημάρχου, τονίζει πως «για τη δημοτική αρχή η εργασία μας είναι κόστος που δεν θέλει να αναλάβει. Η μόνιμη και σταθερή εργασία δεν χρειάζεται όταν μπορεί να επιλέξει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα κάθε είδους προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία. Προκλητικά αποκάλυψε την ταξική πολιτική της, με την επιμονή της να καλύψει οφειλές σε επιχειρηματικούς ομίλους Ενέργειας, χαλυβουργίας και άλλων μονοπωλίων στην περιοχή, σε βάρος του δικαιώματος στην εργασία των 38 εργατών καθαριότητας του δήμου μας (...) Για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος της πλειοψηφίας των δημάρχων. Υιοθετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και υλοποιούν μέχρι κεραίας την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επέκτεινε η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σκοπός τους είναι η παραπέρα απαξίωση των υπηρεσιών των δήμων (μείωση προσωπικού, εγκατάλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανημάτων) με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους».

Επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση στο δήμο Θερμαϊκού

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, η οποία «προχωρεί σε εκ νέου ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας του δήμου. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Αλήθεια, πού πήγαν οι υποσχέσεις της διοίκησης του δήμου για αγορά νέων απορριμματοφόρων; Πότε διεκδίκησε στο παρελθόν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Ετσι προχωράει σε νέα σύμβαση με τον ιδιώτη, και μάλιστα με μεγαλύτερο τίμημα από την προηγούμενη φορά, το οποίο φυσικά θα βγει από τις τσέπες των δημοτών. Χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τον δημότη, υψηλά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η κίνηση δείχνει την κατεύθυνση της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, στη λογική του ξεπουλήματος των υπηρεσιών των δήμων».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ' αυτές τις πρακτικές, να υψώσουν ανάστημα, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και να απαιτήσουν: Εξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλες τις υπηρεσίες των δήμων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ