Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ
Παράταση κατ' απαίτηση ενδιαφερόμενου επενδυτή

Παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου έλαβε η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ έπειτα από χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπήρξε σχετικό αίτημα από «ενδιαφερόμενο επενδυτή», ενώ ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ, που μπαίνουν «ζεστά» στη διεκδίκηση της εταιρείας, σε μια περίοδο που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αγορά φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σταθερά στη διεκδίκηση της επιχείρησης βρίσκεται η κοινοπραξία των «Fluxys» και «Gasunie», όμιλοι από Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα, και η ιταλική SNAM, η οποία είχε μπει στη διεκδίκηση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ ήδη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, που «ναυάγησε» μετά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση του 66% είχε αναδείξει «νικήτρια» την αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar», η οποία πρόσφερε 460 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε καθώς η «αντιμονοπωλιακή» νομοθεσία της ΕΕ επέβαλλε μείωση του ποσοστού των Αζέρων κάτω του 50%.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία όριζε τα κριτήρια συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τα οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος εταιρείες - μέλη του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου» αλλά και μητρικές εταιρείες ή θυγατρικές της ίδιας μητρικής που έχει τουλάχιστον μία εταιρεία η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ