Μείωση των «τρομοκρατικών» επιθέσεων και των θανάτων από αυτές διαπιστώνει για το 2016 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Country Reports on Terrorism 2016», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «τρομοκρατικές» οργανώσεις συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται «ακυβέρνητες περιοχές» και εν εξελίξει συγκρούσεις για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απονέμει εύσημα, καθώς, όπως αναφέρει, παρέμεινε «συνεργάσιμος εταίρος στην αντιτρομοκρατία».
«Το 2016, η Ελλάδα βίωσε σποραδικές επιθέσεις μικρής κλίμακας, όπως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, αν και ελαφρώς λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη. Γενικά, αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνονταν να σκοπεύουν σε σωματικές βλάβες, αλλά σε πολιτικές δηλώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.
Ειδική αναφορά γίνεται στο ρόλο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, που είναι επιφορτισμένη με την αντιτρομοκρατία, καθώς, όπως σημειώνεται, «προσελκύει νεαρούς αστυνομικούς με κίνητρα και μόρφωση» και έχει επιδείξει υψηλές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, αλλά «στερείται δυνατοτήτων αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται και διαμοιρασμού τους με άλλες υπηρεσίες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής».
Οι ελληνικές ταυτότητες χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά ευάλωτες σε παραποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας, ενώ δεν ενσωματώνουν χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως ψηφιοποιημένες φωτογραφίες και βιομετρικά (...) Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω της έκδοσης μιας βιομετρικής ταυτότητας».
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων, καταγράφεται: «Εξι από τους δράστες που εμπλέκονταν στις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε πως είχαν περάσει από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από χώρες - μέλη της ΕΕ, με κάποια μέλη της ζώνης Σένγκεν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα μέχρι η Ελλάδα να διορθώσει τα λάθη στον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», ενώ προστίθεται πως «η Ελλάδα είναι ευαισθητοποιημένη όσον αφορά στους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης προς τη βία και έρχεται σε επαφή με περιφερειακούς εταίρους για το θέμα αυτό».
Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν ότι το FBI προσέφερε επιμόρφωση σε περίπου 20 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Επίσης, ενώ γίνεται αναφορά σε εκπαίδευση 130 αξιωματούχων από Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο και Λέσβο για ζητήματα βίας και ριζοσπαστισμού μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.
Κατά τ' άλλα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει το ISIS ως τη μεγαλύτερη «τρομοκρατικής φύσης απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια». Αναφέρεται στην «Αλ Κάιντα», ως μια απειλή προς τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και σε «τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν - με πιο γνωστή τη "Χεζμπολάχ" - οι οποίες συνεχίζουν να απειλούν συμμάχους των ΗΠΑ και αμερικανικά συμφέροντα».
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη αναφέρει ότι «περίπου το 30% των ξένων μαχητών από χώρες - μέλη της ΕΕ θεωρείται πως έχουν επιστρέψει, αν και ο συνολικός αριθμός ξένων μαχητών που προέρχονταν από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων μειώθηκε σημαντικά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος», ενώ στις «βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες που ασπάζονται αριστερές και εθνικιστικές ιδεολογίες» εντάσσει «το τουρκικό DHKP/C και το ΡΚΚ».