Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πρέσβης

Ο τραγικός σεισμός στην Κω, που άφησε πισω του δύο νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και εκατοντάδες καταστροφές στο νησί, προβάλλει για μια ακόμη φορά, το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Ο τραγικός σεισμός στην Κω, που άφησε πισω του δύο νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και εκατοντάδες καταστροφές στο νησί, προβάλλει για μια ακόμη φορά, το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε όλη τη χώρα
Ο πολυπράγμων Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ανάμεσα στις τόσες συναντήσεις και επαφές του με κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες, βρήκε την Τετάρτη χρόνο να επισκεφτεί την ΕΑΒ, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας. Από κοντά ήταν και ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών του αμερικάνικου μονοπωλίου της «Lockheed Martin Aeronautics International» Ντένης Πλέσσας. Τους υποδέχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΑΒ για να τους παρουσιάσουν τις «δραστηριότητές» της, «και ιδιαιτέρως τη συνεργασία με τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες και την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF)». Συζητήθηκαν, άλλωστε, «οι προοπτικές επέκτασης των υπαρχουσών συνεργασιών αλλά και η δημιουργία νέων περιοχών συνεργασίας».

... και τα συμβόλαια

Σημειωτέον, η ΕΑΒ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικά προγράμματα αεροσκαφών που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ ή τους τα στέλνει εν είδει υπεργολαβίας εδώ η «Lockheed». Εξ ου και ο πρέσβης διατύπωσε «θετικά σχόλια» για το έργο και τις δυνατότητές της και εξέφρασε τη «βεβαιότητα» ότι υπάρχουν «ευοίωνες προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας με εταιρείες των ΗΠΑ σε νέους τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο πλευρές». Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που πιάνουν τους στόχους των στρατιωτικών δαπανών, μια τέτοια συνεργασία έχει διάφορα αμοιβαία οφέλη. Και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς προωθεί και κέρδη για την πολυεθνική και στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης συμβάλλει. Ετσι προωθούνται κι άλλα παχυλά συμβόλαια για τα αμερικανικά μονοπώλια, όπως τον εκσυγχρονισμό των «F-16» ή την αγορά «F-35», κι άλλα όπλα για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, με την εγχώρια αστική τάξη ...σημαιοφόρο τους, πετώντας για «τυράκι» στους εργαζόμενους ότι είναι κι αυτό στοιχείο της ανάκαμψης.... Ο λαός, όμως, πρέπει να ανασκουμπώνεται.

Κόντρες

Η κοκορομαχία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ γύρω από το ζήτημα της Δικαιοσύνης καλά κρατεί. Αφορμή οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση της Ηριάννας Β. Λ. και για άλλα ζητήματα, σε σχέση με το αν η Δικαιοσύνη δείχνει ή όχι τις απαραίτητες ευαισθησίες για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις κ.λπ. Η ουσία, βέβαια, είναι ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο που ορίζει η τάξη που κάθε φορά έχει την εξουσία. Σήμερα την εξουσία την έχει η τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μετόχων των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων κ.λπ. Αυτή η εξουσία εκφράζεται με όλο το συνταγματικό, νομοθετικό πλαίσιο, το ποια δικαιώματα ή όχι αναγνωρίζει, τη λειτουργία των διάφορων κρατικών μηχανισμών και θεσμών. Οργανα αυτής της εξουσίας είναι και οι κυβερνήσεις. Είναι, λοιπόν, μεγάλη υποκρισία η κυβέρνηση να διαμαρτύρεται για αδικίες ή και αντιλαϊκές δικαστικές αποφάσεις, όταν όλο το κατασταλτικό αντεργατικό - αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο το έχει διατηρήσει, αλλά και ενισχύσει σε αρκετά του σημεία. Πέρα από τον αποπροσανατολιστικό καβγά με τη ΝΔ για το σεβασμό ή όχι στο θεσμό της αστικής Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να μην υποψιαζόμαστε ότι όλη αυτή η συζήτηση εκφράζει και κόντρες ανάμεσα σε τμηματα της αστικής τάξης και διάφορα συμφέροντα οικονομικά.

Ρατσιστική κρουαζιέρα...

Την ίδια ώρα που εντείνεται η πολιτική της ΕΕ, που ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» σε πρόσφυγες και μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, στη Μεσόγειο εμφανίζονται ακροδεξιοί, ρατσιστές και φασίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, που ναυλώνουν ...με εράνους πλοία για την «προστασία της Ευρώπης» από την «παράνομη μετανάστευση.

«Πατώντας» σε υπαρκτά φαινόμενα, όπως την μπίζνα που κάνουν ορισμένες λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διάσωση προσφύγων, αντιδραστικές δυνάμεις που ονομάζονται «Defend Europe», προερχόμενοι από «κινήματα» όπως το PEGIDA («Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης»), απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο σφράγισμα των συνόρων της ΕΕ στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, τη Λιβύη, ώστε να μην φτάνουν στα ιταλικά παράλια «κίνδυνοι για την ασφάλεια». Υποτίθεται στις διακηρύξεις τους λένε ότι θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και δεν ...θα πνίγουν, αλλά θα στέλνουν τους ανθρώπους στις βάρκες πίσω στην Αφρική.

Το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν πρέπει να εισχωρήσει σε λαϊκές συνειδήσεις, αντίθετα επιβάλλεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής, πεποιθήσεις, θρησκεία κ.λπ., ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Ο συντονισμός της πάλης ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε κάθε χώρα, είναι ο μόνος δρόμος για να εξαλειφθούν και οι αιτίες που ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τον τόπο τους. Η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη είναι αυτή που θα τσακίσει και το ρατσισμό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org