Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συγκρούσεις για τα μέτρα στο Αλ Ακσα

Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Copyright 2017 The Associated

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Εκρηκτική ήταν χτες η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά τα μέτρα ασφαλείας και την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων από τις ισραηλινές αρχές στην πλατεία των Τεμενών και το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την ένοπλη επίθεση με αποτέλεσμα δύο νεκρούς Ισραηλινούς αστυνομικούς, την περασμένη βδομάδα.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ακόμα χτες, αυξάνοντας την οργή των Παλαιστινίων, ότι απαγορεύει στους άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «η είσοδος στην Παλιά Πόλη και το Ορος του Ναού (η πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους) επιτρέπεται στους άνδρες άνω των 50 ετών. Δεκτές θα γίνονται οι γυναίκες όλων των ηλικιών». Ετσι, χτες το μεσημέρι, μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ξέσπασαν επεισόδια γύρω από την περιοχή της πλατείας των Τεμενών και, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, υπήρξαν 3 νεκροί (ο ένας 17χρονος), 41 νοσηλεύονται και πάνω από 150 δέχτηκαν πρώτες βοήθειες χτυπημένοι από δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πάνω από 3.000 διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορα σημεία σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Για την τεταμένη κατάσταση, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε επικοινωνία με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, και ζήτησε παρέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτή του Ισραήλ, ώστε να παρθούν πίσω τα μέτρα που αποφάσισε και να επανέλθει το παλιότερο καθεστώς στους θρησκευτικούς χώρους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Στην επικοινωνία αυτή μίλησε για «επικίνδυνο σπιράλ που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου».

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το Ισλάμ.

Ωστόσο, το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους σιωπηλούς κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους Εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Πάντως, χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση στην Ραμάλα υπό τον Πρόεδρο Αμπας με στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της «Φατάχ», για να εξεταστεί η κρίσιμη κατάσταση.

«Ευκαιρία παρέμβασης» για την Τουρκία

Παρέμβαση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη έκανε, μετά την προχτεσινή του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που δήλωσε ότι είναι σε διάλογο με το Ισραήλ για να βρεθεί μια λύση «γύρω από το ζήτημα του ιερού τεμένους». Χαρακτήρισε την αντίδραση του Ισραήλ «υπερβολική», ότι «τα μέτρα που τέθηκαν στους μουσουλμάνους προσκυνητές δεν συμβάλλουν στη λύση». Επίσης, με έμφαση πρόσθεσε: «Παίρνοντας μια τόσο ριζοσπαστική απόφαση ενάντια στις τρομοκρατικές απειλές, θα οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε αναστάτωση και θα πλήξει την διαθρησκευτική ανοχή». Οι παρεμβάσεις αυτές των Τούρκων αξιωματούχων, στο όνομα της προστασίας των μουσουλμάνων και της «διαθρησκευτικής ανοχής», είναι το προκάλυμμα για την ισχυρότερη παρουσία της τουρκικής αστικής τάξης προς υπεράσπιση των συμφερόντων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί(2017-07-25 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η κατοχική βία(2015-10-20 00:00:00.0)
Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ(2014-11-06 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ισραηλινές προκλήσεις παρά τις δηλώσεις «καλής θέλησης»(2013-05-09 00:00:00.0)
Ανέξοδες αμερικανικές υποσχέσεις προς Παλαιστινίους(2003-07-31 00:00:00.0)
Προσπάθειες αναθέρμανσης κάποιου διαλόγου(1997-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ