Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση και προσπάθεια να μη θιχτούν μονοπωλιακά συμφέροντα

Το παράδειγμα της «Siemens» και των τουρμπίνων της που κατέληξαν στην Κριμαία είναι χαρακτηριστικό

Η αντιπαράθεση με την υπόθεση των 4 τουρμπίνων αερίου της γερμανικής «Ζήμενς» που πούλησε στη Ρωσία και ισχυρίζεται ότι με μικρές μετατροπές βρέθηκαν στην Κριμαία, απασχόλησε χτες τον εκπρόσωπο Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο τρόπος που σχολίασε όμως την απόφαση του γερμανικού ομίλου να περιορίσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, αναστέλλοντας την ισχύ κάποιων συμβολαίων που έχει υπογράψει με ρωσικές κρατικές εταιρείες που είναι πελάτες της, ήταν χαρακτηριστικός:

«Ασφαλώς θα με ρωτήσετε για την ιστορία με τη Siemens. Θα σας πω ευθέως ότι αφήνω το θέμα χωρίς σχόλια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ερώτημα που πρέπει να απευθύνετε στις εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους και οι οποίες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να συνδιαλέγονται».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Φίλιπ Ενχ είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων «Tass» ότι αυτή δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά ότι επιθυμεί να τηρούνται τα συμφωνηθέντα με άλλες πλευρές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της ότι προϊόντα της βρέθηκαν στην περιοχή που η ΕΕ θεωρεί προσαρτημένη από την Ρωσία, και έδαφος που ανήκει στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, ότι αναστέλλει την εφαρμογή συγκεκριμένων συμβολαίων με επιχειρήσεις που έχει συμμετοχή και το ρωσικό κράτος και αποφάσισε να αποσυρθεί από τη ρωσική εταιρεία «Interautomatika», που είχε το 46% των μετοχών της, εταιρεία η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση με τις τουρμπίνες.

Και η περίπτωση αυτή αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των μονοπωλιακών ομίλων είναι σύνθετες και έχουν σκαμπανεβάσματα. Το ίδιο ισχύει και για τα αστικά κράτη, τις κυβερνήσεις που είναι εκπρόσωποι αυτών των ομίλων. Χαρακτηριστικά η Γερμανία που έχει ταχθεί κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας από τη Ρωσία πιέζει ταυτόχρονα για σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γιατί όσο συνεχίζονται μονοπώλιά της, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με αντίστοιχα ρωσικά, έχουν μεγάλες απώλειες. Π.χ. η συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ομίλους στην Ενέργεια και το φυσικό αέριο, όπως το «Βόρειο Ρεύμα» («Nord Stream»), που από τη Βαλτική μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών για βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ