Σάββατο 22 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Γερμανική «αναθεώρηση» και των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία

Ανάμεικτες αντιδράσεις στην Αγκυρα, που δεν ξεχνά τη σημασία που έχει η συνεργασία της με το Βερολίνο

Από προσγείωση γερμανικού αεροσκάφους στο Ιντσιρλίκ το 2015. Πλέον γερμανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν στη βάση αυτή

Copyright 2017 The Associated

Από προσγείωση γερμανικού αεροσκάφους στο Ιντσιρλίκ το 2015. Πλέον γερμανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν στη βάση αυτή
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΑΓΚΥΡΑ.--

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα θα αναθεωρήσει όλες τις μελλοντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη «Ντόιτσε Βέλε» η απόφαση ελήφθη αφού δόθηκε «ειδικό βάρος» στην «τρέχουσα κατάσταση και ειδικά όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (στην Τουρκία), εξήγησε το στέλεχος του υπουργείου Φίλιπ Γιόρνιτς. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό αν η απόφαση θα επηρέαζε παραγγελίες και συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει.

Η «Ντόιτσε Βέλε» χτες μετέδιδε ότι το 2016 η Γερμανία ενέκρινε πωλήσεις όπλων αξίας 83,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι αντίστοιχες πωλήσεις έφτασαν μόνο τα 22 εκατ.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην κλιμάκωση των γερμανοτουρκικών «τριβών», μετά και από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είπε ότι «θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση... Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς απ' ό,τι είμαστε μέχρι τώρα, ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Αγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές έχουν συνέπειες». Θυμίζουμε ότι ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία, ουσιαστικά λέγοντάς τους ότι η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη, συνομιλίες με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ανέφερε και ότι πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί τις επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί μια ακόμα σύλληψη Γερμανού ακτιβιστή στην Τουρκία, δίνοντας νέα αφορμή για αντεγκλήσεις σχετικά με τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η διμερής «κόντρα» εκδηλώνεται σε μια περίοδο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ευρύτερα μεταξύ Τουρκίας και Δύσης.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να κρύψει τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που κρύβονται πίσω από τη διαρκή «κόντρα», κατέφυγε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, λέγοντας ότι η κατάσταση στην Τουρκία «μου θυμίζει πώς ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Οποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει».

Την ίδια στιγμή, τα δύο ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας, n-tv και N24, ανακοίνωσαν τη διακοπή διαφημίσεων για την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι «η συνέχιση της μετάδοσης δεν είναι πρέπουσα, δεδομένου του γεγονότος ότι η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά και ο υπουργός Εξωτερικών έχει απευθύνει προειδοποίηση για τις επενδύσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του n-tv.

Τέλος, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς - Γκέοργκ Μάασεν, έθιξε το θέμα των παρακολουθήσεων Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι «οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κινούνται εκτός των ορίων των γερμανικών νόμων και συγκεντρώνουν πληροφορίες για πολίτες...».

«Στρατηγικός εταίρος» η Γερμανία

Στην Αγκυρα, μετά την προχτεσινή επικριτική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε χτες ότι η χώρα του εξακολουθεί να βλέπει τη Γερμανία ως «στρατηγικό εταίρο στην Ευρώπη» και υπογράμμισε: «Από καιρό σε καιρό μπορεί να υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις (των δύο χωρών) εξαιτίας συλλογισμών που προκαλεί η εσωτερική πολιτική». «Κάνω έκκληση να δράσουμε με ψυχραιμία. Δεν ωφελεί τη Γερμανία ή την Τουρκία η καταστροφή των σχέσεών μας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες: «Θέλω να υπενθυμίσω στους Γερμανούς φίλους μου και ολόκληρο τον κόσμο το εξής: Δεν είστε αρκετά ισχυροί για να συκοφαντήσετε την Τουρκία και δεν θα είστε ποτέ αρκετά ισχυροί για να μας τρομάξετε με τέτοια πράγματα».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, που διέψευδε προχτές πως γερμανικές εταιρείες «διερευνώνται» στην Τουρκία για σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», επισήμανε: «Η τουρκογερμανική κρίση είναι προσωρινή. Ολοι μας πρέπει να απέχουμε από εκφράσεις που μπορούν να προκαλέσουν διαρκή βλάβη στις οικονομίες (μας). Η Γερμανία πρέπει να αναθεωρήσει σχόλια που είναι απρεπή».

Η «Χουριέτ» εκτιμούσε χτες σε κεντρικό της άρθρο ότι «η κρίση με τη Γερμανία επιδεινώνει (κι άλλο) τη διπλωματική όψη» της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδιαφέρουσες γερμανοτουρκικές επαφές(2018-09-08 00:00:00.0)
Επαφές Μάας με «γεμάτη» ατζέντα(2018-09-06 00:00:00.0)
«Προσεκτικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ(2017-05-31 00:00:00.0)
Και ανάμειξη Στόλτενμπεργκ για το Ιντσιρλίκ(2017-05-23 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» και με δηλώσεις Ερντογάν(2017-03-07 00:00:00.0)
"Μαστίγιο" και "καρότο" από την Αγκυρα(1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ