Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επισημάνσεις για τις ανάγκες της «εθνικής κυριαρχίας»

Στο φόντο των μεγάλων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας συνεδρίασε προχτές, με φόντο τις εξελίξεις καταρχάς στη Μέση Ανατολή, και διαμήνυσε ξανά ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «τρομοκρατικού κράτους» στα σύνορά της, αναφερόμενο στο ρόλο που αποκτούν τμήματα των Κούρδων (π.χ. της Συρίας) και πιθανές ανακατατάξεις που θα είναι δυσμενείς για το τουρκικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με το ΣΕΑ, οπλισμός που παρέχουν σύμμαχοι της Τουρκίας στην οργάνωση PYD και την ένοπλη πτέρυγά του, την YPG, εντοπίστηκε μετέπειτα σε δυνάμεις του ΡΚΚ, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις της Αγκυρας για τη σύνδεση αυτών των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. «Χωρίς εγκατάλειψη των δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια είναι αδύνατες», τόνισε σχετική ανακοίνωση, σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ακόμα, ειδική αναφορά έγινε και σχετικά με το προετοιμαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που το ΣΕΑ χαρακτήρισε «ένα σοβαρό λάθος» που θα «φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η απόφαση του δημοψηφίσματος που πήρε η KRG (σ.σ. η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν) δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να κάνει απειλητικές δηλώσεις σχετικά με τα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας», απαντώντας - σύμφωνα με αστικά ΜΜΕ - σε πρόσφατο άρθρο του προέδρου της Κομισιόν, που έκανε συστάσεις στην Αγκυρα ως προϋπόθεση για την ευρωτουρκική συνεργασία. «Εκείνοι που μας απειλούν ότι θα κλείσουν τις πόρτες της ΕΕ για την Τουρκία θα πρέπει να ξέρουν ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ».

Τέλος, στο προσκήνιο μένει και το αμερικανοτουρκικό παζάρεμα, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς να διαμαρτύρεται ξανά για τη μεταχείριση που συναντά ο (φερόμενος ως πρωτεργάτης της περσινής απόπειρας πραξικοπήματος) ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης Φετ. Γκιουλέν στις ΗΠΑ. «Λέμε στις αμερικανικές αρχές ότι η φύση της σχέσης μας, η συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ για χρόνια, η στρατηγική μας συμμαχία στη Μέση Ανατολή, η έντονη ιστορία της τουρκοαμερικανικής φιλίας, απαιτούν την άμεση σύλληψη αυτού του ανθρώπου», είπε μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε χτες τη «μέγιστη ανησυχία» της για την απόφαση των τουρκικών αρχών να συνεχιστεί η κράτηση Γερμανού ακτιβιστή στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια και της Διεθνούς Αμνηστείας, που υποστήριξε ότι αλήθεια και δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία, με αφορμή τη σύλληψη της διευθύντριας της οργάνωσης στη χώρα Ιντίλ Εζέρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ