Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Σχέδια για δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα από Βραζιλία, Ιράν, Ρωσία, Ουκρανία

Επιβολή δασμών έως και 33% στις εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά και φύλλα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, φέρεται να σχεδιάζει η ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», για να αντιμετωπίσει τις τεχνητά χαμηλές τιμές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τη Σερβία, τον Ιούλη του 2016, έπειτα από μια καταγγελία της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Σιδήρου και Χάλυβα.

Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι οι εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης απ' όλες τις χώρες πλην Σερβίας αυξήθηκαν και κατέλαβαν το 12,6% της αγοράς σε όλη την ΕΕ, από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016, από το 7,5% το 2013, με τις τιμές να έχουν πέσει κατά σχεδόν στο ένα τέταρτο, σύμφωνα με το έγγραφο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά της για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Σερβία, χωρίς να καταλήξει στην επιβολή δασμών, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο, πρότεινε την επιβολή δασμών 16,3% στο χάλυβα που εισάγει στην Ευρώπη η «Arcelor Mittal» Βραζιλίας, 17,5% στο χάλυβα της «Usinas Siderurgicas» και 15,7 στις εισαγωγές της «Companhia Siderurgica National».

Στις ρωσικές εταιρείες του κλάδου, η Κομισιόν εισηγείται να επιβληθούν στη NLMK δασμοί 15,0%, στη MMK 33,0% και στη PAO Severstal 5,3%.

Οσον αφορά τις ιρανικές εταιρείες της βιομηχανίας χάλυβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβληθούν στη «Mobarakeh Steel Co» δασμοί ύψους 23%. Στην Ουκρανία, ο όμιλος «Metinvest» αντιμετωπίζει δασμούς 19,4%.

Σημειώνουμε ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει πάνω από 40 μέτρα αντιντάμπινγκ για την προστασία των παραγωγών χάλυβα στην Ευρώπη, κυρίως κατά της Κίνας, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται σε αυτόν τον κλάδο είναι τεράστια, καθώς τροφοδοτεί δεκάδες άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Το ζήτημα των δασμών επίσης είναι κάτι που προβάλλει και η αμερικανική κυβέρνηση, υπερασπίζοντας τα μονοπώλια των ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους, κυρίως Γερμανών και Κινέζων. Είναι αυτό που παρουσιάζει ο Τραμπ και όλοι ως «δίκαιο εμπόριο», κάτι βεβαίως που δεν υπάρχει στην καπιταλιστική οικονομία, όπου επικρατεί το δίκιο τού κάθε φορά ισχυρότερου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ