Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Εκδηλώσεις και μηνύματα προς εταίρους

Και νέα τρίμηνη παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

Από τα εγκαίνια μνημείου που ανέγειρε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Αγκυρα
Από τα εγκαίνια μνημείου που ανέγειρε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Χρειάζεται να διδαχτούμε κατάλληλα αυτά που η 15η Ιούλη μας διδάσκει. Διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτο να υποφέρουμε από νέες 15ες Ιούλη στο μέλλον. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συνωμοσίες οργανώνει ο εχθρός και ποιόν θα μπορούσε να εμπλέξει σε κάποια νέα 15η Ιούλη». Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όλο το Σαββατοκύριακο μίλησε σε σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία έδωσε νέα ορμή σε εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων, σε ένα φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι «σε αυτή τη χώρα η προδοσία δεν μένει ατιμώρητη ποτέ», διαβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί όλη η επιχείρηση «εξουδετέρωσης» των υπόπτων που φέρονται ως πραξικοπηματίες ή συνένοχοί τους, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λένε οι κυβερνητικές αρχές. Παράλληλα, τα μηνύματα Ερντογάν περί «πάταξης προδοτών», «τρομοκρατών» αλλά και όλων όσοι υπονομεύουν την «εθνική ασφάλεια» και «σταθερότητα» εκφράζουν την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί τη θέση της, δεδομένων των «κραδασμών» και ανακατατάξεων που γεννούν οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Κουρδικό κτλ.)

Αλλωστε, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε δυτικές εφημερίδες για τη φετινή επέτειο, ο Ερντογάν τόνισε ότι «σήμερα, οι ηγέτες της Δύσης έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να είναι αλληλέγγυοι με τρομοκράτες και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού». Ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε «καμπή στην ιστορία της δημοκρατίας» τα περσινά γεγονότα. «Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη με τους πολίτες μου, ένας αριθμός δυτικών κυβερνήσεων και θεσμών επέλεξε να περιμένει και να δει πώς η κρίση θα έληγε», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η υποκρισία τους και τα διπλά μέτρα και σταθμά ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που διακινδύνευσε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Από την άλλη μεριά, σε δικό του άρθρο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε ως «επιθυμία του» να δει «την Τουρκία να προσεγγίζει περισσότερο την Ευρώπη, αντί να απομακρύνεται από εμάς», τονίζοντας ότι «όποια χώρα επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενταχθεί σε μια Ενωση αξιών» (των αξιών που προτάσσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια), αλλά και ότι «σε περίπτωση που η Τουρκία θεσπίσει τη θανατική ποινή, η τουρκική κυβέρνηση θα έχει κλείσει οριστικά την πόρτα για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ». Υποστήριξε ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο απέσπασε την εντύπωση ότι «επιδιώκει την προσέγγιση στην Ευρώπη και όχι την απομάκρυνση της χώρας του απ' αυτήν. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε σταδιακά τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του. Αυτό αποδείχθηκε ήδη στο ζήτημα του Προσφυγικού με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας». Ο Γιούνκερ στάθηκε ακόμα στον «ρεαλιστικό χάρτη πορείας» που οι δύο πλευρές συνέθεσαν «για τους επόμενους δώδεκα μήνες, στον οποίο έχουμε καταγράψει πώς θέλουμε να εξελιχθεί η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς... Ενα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο».

Στο μεταξύ, χτες, η Βουλή ενέκρινε πρόταση της κυβέρνησης για νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» για ένα ακόμα τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε πλήρη ένταση οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στα νοτιοανατολικά της χώρας (ενάντια στο ΡΚΚ), αλλά και σε βόρειο Ιράκ, όπως και τη βόρεια Συρία, κινήσεις βέβαια που αφορούν τις ευρύτερες μεθοδεύσεις του τουρκικού κεφαλαίου.

Σε δηλώσεις του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να αναφέρει πως «οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της Δημοκρατίας σε οποιοδήποτε από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη».

Το ΚΚ Τουρκίας

Παρεμβαίνοντας μέσα σε όλο αυτό το κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που σφυρηλατήθηκε με αφορμή και την επέτειο, το ΚΚ Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναρωτιέται για ποιον έγιναν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, αφού «οι πραξικοπηματίες και εκείνοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πραξικόπημα είναι (και οι δύο) στην υπηρεσία των καπιταλιστών».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Σολ», ο ΓΓ της ΚΕ του ΤΚΡ (ΚΚ Τουρκίας) Κεμάλ Οκουγιάν, περιγράφοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, τόνισε: «Η Τουρκία έχει μια σημαντική οικονομική και πολιτική θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μέσα στην Τουρκία, αντίπαλα τμήματα της καπιταλιστικής ηγεμονίας έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα και αυτά τα συμφέροντα ενώνονται ενάντια στην εργατική τάξη... Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο σύστημα έχει επίσης σοβαρές και άλυτες εσωτερικές αντιθέσεις και παρά αυτές τις αντιθέσεις, μπορούν να συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ και 4 - 5 χρόνια, υπάρχει μια αύξηση αυτών που προτιμούν μια Τουρκία χωρίς Ερντογάν μεταξύ των ισχυρών παικτών του παγκόσμιου συστήματος. Πρόκειται για μια τάση και ένας αριθμός μηχανισμών κινούνται με βάση αυτήν...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ