Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέα πιθανότητα έντασης, αυτή τη φορά για τη βάση στο Ικόνιο

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας, στα τέλη της περασμένης βδομάδας εμφανίστηκε νέα πιθανότητα όξυνσης των γερμανοτουρκικών εντάσεων. Αυτή τη φορά με αφορμή άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση στο Ικόνιο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τηλεφώνησε στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Γερμανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντίστοιχα, καλώντας τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους. Εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας δήλωσε ότι «ελπίζουμε η Γερμανία και η Τουρκία να μπορέσουν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή ημερομηνία για μια επίσκεψη».

Στο Βερολίνο, χτες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε εντελώς την επίσκεψη αλλά ζήτησε μια αναβολή και καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη. Ο Ζάιμπερτ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ζήτημα της επίσκεψης στο Ικόνιο δεν είναι διμερής υπόθεση αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ, αφού η συγκεκριμένη είναι ΝΑΤΟική βάση.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως «στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση», χωρίς να παραλείψει να αναδείξει ευρύτερες πλευρές που μια νέα «εμπλοκή» θα μπορούσε να προκαλέσει. «Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν». Ακόμα, χαρακτήρισε «το όλο θέμα (με τη νέα παρεμπόδιση Γερμανών βουλευτών να επισκεφτούν στρατεύματα της χώρας) ατυχές, πολύ ατυχές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org