Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση

Ουρές υποστηρικτών της κυβέρνησης για τη «δοκιμή» της εκλογής. Αντίστοιχες ουρές υπήρχαν και για το άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης

Copyright 2017 The Associated

Ουρές υποστηρικτών της κυβέρνησης για τη «δοκιμή» της εκλογής. Αντίστοιχες ουρές υπήρχαν και για το άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης
Οξύνεται όλο και περισσότερο η σύγκρουση στη Βενεζουέλα, με την αντιδραστική αντιπολίτευση να κάνει την Κυριακή ανεπίσημο δημοψήφισμα καταδίκης της πρότασης της κυβέρνησης του Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, για τη διενέργεια εκλογής αντιπροσώπων για τη νέα Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιούλη, και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος να κάνει «δοκιμή» των συστημάτων για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα έφτασε τα 7.186.170 άτομα (στις εκλογές είχαν πάρει μέρος 7,7 εκατομμύρια, γι' αυτό και ελέγχουν τα 3/4 της Βουλής) και αποτέλεσε «πράξη ανυπακοής στην κυβέρνηση», ενώ είχε τη στήριξη και λεγόμενων διεθνών παρατηρητών, όπως οι αντιδραστικοί πρώην Πρόεδροι του Μεξικού και της Κολομβίας, Βισέντε Φοξ και Αντρες Παστράνα.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν, ήταν εκτός από την απόρριψη της νέας Συντακτικής Συνέλευσης και εάν οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπακούν στη Βουλή και εάν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές, όπου σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία κυριάρχησε το «ναι», με ποσοστό πάνω από 98% και στα τρία ερωτήματα. Η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο σημείωσε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμία σημασία και κάλεσε το λαό να συμμετέχει στην εκλογή στις 30 Ιούλη.

Η δολοφονία της 60χρονης Σιομάρα Εσκοτ και ο τραυματισμός τριών ακόμα ανθρώπων από άγνωστους κουκουλοφόρους έξω από χώρο στη συνοικία Κατία του Καράκας, όπου γινόταν το δημοψήφισμα, στιγμάτισε τη διαδικασία και ανέβασε τους τόνους. Η αντιδραστική αντιπολίτευση κατηγόρησε υποστηρικτές της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε έρευνα για την υπόθεση. Πάντως, η αντιπολίτευση εξήγγειλε νέες διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες, με σκοπό τη μη διενέργεια της εκλογής στις 30 Ιούλη, ενώ ο Πρόεδρος Μαδούρο επανέλαβε τις εκκλήσεις για διάλογο «για να επικρατήσει η ειρήνη και να τερματιστεί η βία». Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, η αποτυχία της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που αξιοποιεί η αντίδραση με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική και δύσκολη κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Στην αντιμετώπιση ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης αλλά και των τάσεων συμβιβασμού με το κεφάλαιο, για την άνοδο της ταξικής πάλης, καλεί το ΚΚ Βενεζουέλας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Συμμετέχει με δική του πλατφόρμα στη διαδικασία για τη νέα Συντακτική Συνέλευση, ώστε να δοθεί επαναστατική απάντηση για την πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ