Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εμφαση στην κοινή «Ασφάλεια και Αμυνα» και τη διείσδυση στην Αφρική

Μακρόν και Μέρκελ προήδρευσαν σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών τους στο Παρίσι και ανακοίνωσαν τη δημιουργία μαχητικού νέας γενιάς

Με κεντρικά θέματα «Ασφάλεια και Αμυνα», «προστασία του κλίματος», «καινοτομία» και άλλα «οικονομικά και κοινωνικά θέματα» συνεδρίασαν χτες από κοινού τα υπουργικά συμβούλια Γερμανίας και Γαλλίας στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, όπου «αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας» των δυο χωρών. Επίσης, οι δυο ηγέτες προήδρευσαν στο λεγόμενο Γαλλογερμανικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Αμυνας, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Πρόκειται για συναντήσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης «Γαλλογερμανικής Συνεργασίας», που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1960 και στο πέρασμα του χρόνου αναπτύσσεται μέσα από συμβιβασμούς και αντιθέσεις, με τις τελευταίες να μεγαλώνουν στις σημερινές συνθήκες της αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Οπως σημειώθηκε στη συνάντηση, η μεγάλη σημασία της «Γαλλογερμανικής Συνεργασίας» σε μια σειρά τομείς «αποτελεί απαραίτητη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης», δηλαδή της λυκοσυμμαχίας που υπερασπίζεται ευρωενωσιακά συμφέροντα έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά, τονίζεται ότι «η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί για βαθύτερη και καλύτερη συνεργασία στην ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα» και «έθεσαν τις προϋποθέσεις για να πετύχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας», που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη. Οι εξελίξεις στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ έχουν στόχο να διευκολύνουν τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορες περιοχές, όπως π.χ. η Αφρική. Ετσι, «οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μια "Συμμαχία για το Σαχέλ" (σ.σ. υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής που εκτείνεται σε διάφορες χώρες)» για τη ...«σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής και για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι γαλλικά και γερμανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στο Μάλι. Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στις μόνιμες αποστολές του ΟΗΕ.

Για την «εσωτερική ασφάλεια» συμφώνησαν «βελτιωμένους ελέγχους των συνόρων μας», «ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών» και «αποφασιστικό αγώνα κατά της προπαγάνδας της τρομοκρατίας στο ίντερνετ και της στρατολόγησης», όπως και «προστασία του κυβερνοχώρου».

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα κατέληξαν σε πρωτοβουλίες που «καταδεικνύουν τα οικονομικά οφέλη της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων χωρών».

Η καινοτομία, η έρευνα, η αποθήκευση της Ενέργειας, η ψηφιοποίηση είναι τομείς - «κλειδιά» για ανταγωνιστική καπιταλιστική ανάπτυξη, έτσι «για την ενίσχυση της οικονομίας» οι δυο χώρες «θα ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν τα κοινά προγράμματα στην έρευνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη, στους βασικούς τομείς της νανοτεχνολογίας και στις ηλεκτρικές μπαταρίες».

Τέλος, αποφάσισαν να προωθήσουν δράσεις συνεργασίας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων.

Κοινές μπίζνες με ευρύτερες προεκτάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη ενός «ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας», ενώ στην κοινή συνέντευξη ο Μακρόν μίλησε για συμφωνία για τη δημιουργία ενός γερμανογαλλικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη θα ξεκινήσει άμεσα, και όπως είπε θα αποτελέσει μια «βαθιά επανάσταση». Χαριτολογώντας σημείωσε: «Δεν φοβόμαστε τις επαναστάσεις όταν διεξάγονται ειρηνικά, συγκροτημένα και έχουν διάρκεια» και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «πολύ μεγάλα, μεγάλα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών», που «στη συνέχεια θα μπορούν να εξαχθούν». Από τη δική της μεριά, η Μέρκελ αναφέρθηκε και σε άλλα κοινά σχέδια, για ανάπτυξη «eurodrones» (δηλαδή, ευρωπαϊκών εναέριων μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων μέσων), συνεργασία στον τομέα των δορυφόρων, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και στον τομέα της Αμυνας, όπως και την κυβερνοασφάλεια.

Ειδικά στον τομέα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών», θα χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα για κοινές έρευνες. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», η μεν Γαλλία θα διαθέσει 30 εκατ. ευρώ, η δε Γερμανία 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Μέρκελ ανέφερε ότι οι δυο πλευρές σχεδιάζουν να διαμορφώσουν μια μεταρρύθμιση για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «είναι περίπλοκο, αλλά αυτό θα έδινε ώθηση στην εσωτερική αγορά».

Ανυπέρβλητες οι αντιθέσεις

Πάντως, και σε αυτήν τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως οι διμερείς αντιθέσεις είναι σταθερές, που επιδρούν ασφαλώς και στις εξελίξεις στην ΕΕ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μακρόν, ότι η Γερμανία «πρέπει να κινηθεί, όπως (και) η Γαλλία πρέπει να κινηθεί» μεταρρυθμιζόμενη. Σε συνέντευξή του σε γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι το Βερολίνο πρέπει «να συνοδεύσει μια επανεκκίνηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη» και να «αναλάβει μοιρασμένες ευθύνες». Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τη μοιρασιά του βάρους που πρέπει να δοθεί, με ελπίδα την ανάκαμψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και της «αγωνίας» του γαλλικού κεφαλαίου να ανακτήσει χαμένο έδαφος, ο Μακρόν δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας «εν μέρει» οφείλεται στις «δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης» αλλά και στην «αδυναμία άλλων οικονομιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με φόντο το «διάλογο» Αγκυρας - Βερολίνου(8/8/2020)
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις(17/10/2019)
Συνομιλίες για ευρωπαϊκή βιομηχανική και εξωτερική πολιτική(28/2/2019)
«Στενότερη συνεργασία» για ανταγωνιστικές ΕΕ - Ευρωζώνη(23/1/2018)
Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν(29/9/2017)
Ενισχύουν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς(20/2/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org