Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο νόμου για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, δημοσιοποίησε χτες το σχέδιο νόμου που θα θέσει τέρμα στην υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του βρετανικού δικαίου. Το «Σχέδιο Νόμου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», ένα κείμενο 66 σελίδων που αποσκοπεί στο να καταργήσει, τη μέρα του Brexit (δηλαδή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση από την ΕΕ), την «Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του 1972, η οποία είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.

Οπως είπε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, «αυτό θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση με το μάξιμουμ των βεβαιοτήτων, της συνέχειας και του ελέγχου» και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο νόμου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα στην Ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου και ένα κύριο στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το κείμενο, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το φθινόπωρο, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης, κάτι που ήδη έχει διαφανεί από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών όσο και των Φιλελεύθερων. Οι Εργατικοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να μην ενσωματωθεί στη νέα νομοθεσία ο λεγόμενος Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως και ότι δεν θα αποδεχτούν το ενδεχόμενο υπερβολικής χρήσης των «Εξουσιών του Ερρίκου του 8ου», δηλαδή μιας διάταξης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει ένα νόμο χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου. Αυτά μετέφερε και ο ηγέτης τους Τζέρεμιν Κόρμπιν, που συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Χαρακτηριστική και η φράση του Τιμ Φάρον, υπεύθυνου των Φιλελεύθερων για το Βrexit, που είπε ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε αυταπάτες. Αν το άρθρο 50 (σ.σ ενεργοποίηση διαδικασίας για αποχώρηση από την ΕΕ) ήταν δύσκολο, τώρα θα είναι η κόλαση».

Περί «εθνικού συμφέροντος» έκανε λόγο ο Ντέιβιντ Ντέιβις, για να γίνει το καλύτερο δυνατό «τη μέρα που θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται να κλείσει πριν από το 2019, καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων αστικών τάξεων στην ΕΕ διεκδικούν για τα δικά τους συμφέροντα καλύτερους όρους, όπως και η όλη υπόθεση να μην αποτελέσει παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ