Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στη Ζάκυνθο τα πιο επικίνδυνα μέτωπα

Σε ύφεση ήταν χτες τα περισσότερα πύρινα μέτωπα που έχουν κάψει από προχτές το βράδυ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, στο χωριό των Ορθονιών Ζακύνθου. Χτες το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά (η τέταρτη από την περασμένη Παρασκευή) στον Αγ. Γεώργιο Ζακύνθου, όπου επιχειρούσαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ελικόπτερο και δύο πετζετέλ. Πυρκαγιά σε εξέλιξη υπήρχε και σε δασική έκταση στο Εξωχώρι Μεσσηνίας. Επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη Καναντέρ, 5 αεροπλάνα πετζετέλ και ένα ελικόπτερο.

Ολονύχτια ήταν στις Ορθονιές η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς η μεγάλη θερμοκρασία έκανε πιο δύσκολη την κατάσβεση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή 3.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στη Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, με δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης - Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί 9 πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με 20 πυροσβέστες. Παράλληλα, κατέφτασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με 9 άτομα το καθένα, ενώ με C-130 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν στη Ζάκυνθο από τη Θεσσαλονίκη 30 πυροσβέστες.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς πάνω από 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής, 3 υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών. Με το πρώτο φως της χτεσινής μέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, και 2 αεροσκάφη τύπου πεζετέλ. Τέλος, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση των χωριών Ορθονιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονταν από προχτές το βράδυ στο σημείο και προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αναφωνήτρια Ζακύνθου, προχτές το μεσημέρι, ήταν σε ύφεση και δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις για τον πλήρη έλεγχό της. Στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα Κέρκυρας, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές το απόγευμα ήταν σε ύφεση, ενώ στο σημείο παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

Επίσης, η φωτιά που εκδηλώθηκε προχτές το απόγευμα, στις Κουμαριές Ξυλοκάστρου, έχει οριοθετηθεί και στην περιοχή παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

Χτες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) προβλεπόταν για ολόκληρη την Κρήτη, για τους νομούς Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Φωκίδας, καθώς και για τα εξής νησιά: Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Ικαρία, Σάμο, Πάτμο, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Ρόδο και Κάρπαθο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ