Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ
Πολυτραυματίας και σε κρίσιμη κατάσταση συμβασιούχος του δήμου Θεσσαλονίκης

Πολυτραυματίας, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ο 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου Θεσσαλονίκης Α.Π., ο οποίος τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όταν προσπάθησε να αποθέσει ένα κοντέινερ.

Ο 44χρονος εργάζεται από τον Σεπτέμβρη του 2014 ως οδηγός συρόμενου τράκτορα στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Είναι από τους συμβασιούχους παρατασιούχους που τον τελευταίο χρόνο παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή κλήθηκε έκτακτα να πάει στη δουλειά, αν και ήταν εκτός προγράμματος εργασίας. Μετέφερε κοντέινερ με συμπιεσμένα απορρίμματα από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τραυματίστηκε όταν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο συρόμενος τράκτορας αναδιπλώθηκε και τον συνέθλιψε πάνω στο κοντέινερ.

Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες. Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου έχει νυχτερινή βάρδια τις καθημερινές, η οποία μεταφέρει τα κοντέινερ και τα αφήνει έξω από το ΧΥΤΑ, προκειμένου την επόμενη το πρωί να αδειάσουν και να επιστρέψουν στο ΣΜΑ. Συνήθως, για λόγους ασφαλείας, στα νυχτερινά δρομολόγια πηγαίνουν δύο οχήματα, ώστε να μην είναι μόνος του ένας οδηγός. Το βράδυ της Κυριακής όμως, ο 44χρονος στάλθηκε να πάει μόνος του, με αποτέλεσμα να βρεθεί αρκετά αργότερα από την ώρα του ατυχήματος (περίπου στις 10.30 το βράδυ) και να οδηγηθεί καθυστερημένα (λίγο μετά τα μεσάνυχτα) στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, «η κατάσταση του εργαζόμενου, ο οποίος είναι πολυτραυματίας, χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς εξαιρετικά κρίσιμη».

«Δυσάρεστη είδηση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης τον σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου, ενώ ο γγ του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θ. Ψαρράς, έσπευσε, πριν ακόμη διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, να αποδώσει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία όπου προσδένεται, αφού κατέβουν τα κοντέινερ ο τράκτορας με το ρυμουλκό. Αυτή η διαδικασία προβλέπει κάποια πράγματα. Κάποιο από αυτά δεν τηρήθηκε».

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έρχεται να αποδείξει τις ελλείψεις μέτρων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, που εργάζονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ