Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να συνεχίσουν τη δουλειά παρά τις υψηλές θερμοκρασίες υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία

Καταγγελία από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν οι εργάτες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), καθώς αναγκάστηκαν να δουλεύουν σε κανονικούς ρυθμούς την περασμένη βδομάδα μέσα σε συνθήκες καύσωνα, ενώ οι εργασίες θα έπρεπε να σταματάνε μετά το μεσημέρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που έφταναν τους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου στα ορυχεία. Το ΣΕΕΕΝ έκανε παρεμβάσεις για το ζήτημα στον Τομέα Ασφάλειας Εργασίας και την Επιθεώρηση Μεταλλείων ώστε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, μιας και το καλοκαίρι έχει δρόμο ακόμα.

Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ σημειώνει ότι «τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία έφτασε στο κόκκινο και όμως οι εργασίες στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) συνεχίστηκαν σε κανονικούς ρυθμούς, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Με βάση τις θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η υγρασία των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε μετά το μεσημέρι να διακοπούν οι εργασίες». Επιπρόσθετα στα παραπάνω, τονίζει το Σωματείο, «η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού αυξάνει την καταπόνηση».

«Ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων έχει η διεύθυνση του ΛΚΔΜ», υπογραμμίζει το ΣΕΕΕΝ, «τα μέτρα προστασίας δεν περιορίζονται στα κράνη και τα άλλα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά στο σύνολο των μέτρων που προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η εργοδοσία κάνει τη δουλειά της, που είναι η μεγιστοποίηση των κερδών μέσω της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός περιορίζεται σε ανακοινώσεις - αντιγραφές της νομοθεσίας, χωρίς να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δέχονται να εργάζονται σε συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και να μην υποκύπτουν στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να βάλουν στις διεκδικήσεις τους τις σύγχρονες ανάγκες τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ είχε καλέσει έγκαιρα τα σωματεία, ενόψει της επερχόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας είχε καταγγείλει την αυθαιρεσία μερίδας εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που πίεζαν εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα και επεισόδια θερμοπληξίας, καθώς και την απραξία της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του.

Αρτα: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου έκλεισαν τα εργοτάξια

Την ίδια ώρα, στην Αρτα, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε συνάντηση με την Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, μετά την οποία προχώρησαν σε ελέγχους από κοινού σε φυτώρια και στα εργοτάξια της πεδιάδας της Αρτας λόγω του καύσωνα. Από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής έκλεισαν το ένα μετά το άλλο όλα τα εργοτάξια, καθώς και για το Σαββατοκύριακο, λόγω συνθηκών καύσωνα και υγρασίας.

Η εξόρμηση αυτή συνοδεύτηκε από μοίρασμα της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους, για την ανάγκη οι ίδιοι μαζί με τα συνδικάτα τους να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ