Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στις ΗΠΑ ο Ινδός πρωθυπουργός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το βλέμμα τους στραμμένο στη θέση άλλων δυνάμεων (π.χ. Κίνα) επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ.

Στις συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές για τις πωλήσεις αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων στην Ινδία, η οποία τα τελευταία χρόνια ιεραρχεί ψηλά την ευρεία «ανανέωση» της πολεμικής της μηχανής. Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, στο Νέο Δελχί σχεδιάζεται να καταλήξουν σύντομα: Ενα μεταγωγικό αεροσκάφος «Boeing C-17» (με κόστος γύρω στα 366 εκατ. δολάρια), μια «ναυτική έκδοση» του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος «Predator» (σ.σ. κατασκευάστρια εταιρεία η «General Atomics Aeronautical Systems». Το κόστος αυτής της συμφωνίας ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια). Βέβαια, Ινδία και ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνολική ενίσχυση της «αμυντικής» τους συνεργασίας, όπως δείχνουν, για παράδειγμα, οι κοινές ασκήσεις που συνεχίζουν σταθερά, π.χ. στον Ινδικό (βλέπε άσκηση «Μαλαμπάρ»), σε ορισμένες μάλιστα και με νέες συμμετοχές, όπως αυτή της Ιαπωνίας.

Στις επαφές του με τον Ινδό ηγέτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρέλειψε να ζητήσει ένα «δίκαιο και ανταποδοτικό» πλαίσιο διμερών εμπορικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει άρση των εμποδίων για την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας, ώστε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα σας».

Από τη μεριά του, ο Μόντι εκτίμησε ότι υπό την ηγεσία Τραμπ «η αμοιβαία ωφέλιμη στρατηγική συνεργασία μας θα προσλάβει νέα θετική δυναμική, φτάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα» και ότι «η σύμπραξη του οράματός μου για μια "Νέα Ινδία" και το όραμα του Προέδρου Τραμπ για να γίνει η Αμερική πάλι μεγάλη, θα προσθέσουν νέες διαστάσεις στη συνεργασία μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ