Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ - ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ
Στο επίκεντρο η ουκρανική κρίση και οι διμερείς μπίζνες

Το Παρίσι επέμεινε στη σημασία εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και του «Σχήματος της Νορμανδίας»

Από την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Ποροσένκο

Copyright 2017 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Μακρόν - Ποροσένκο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκαν προχτές στο Παρίσι και εξέφρασαν «ελπίδες» για την επίτευξη προόδου στην επίλυση της διαμάχης στην Ουκρανία, με τον Μακρόν να ξεχωρίζει τη σημασία εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ για την «ουκρανική κρίση» αλλά και του έργου του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), του οποίου μάλιστα ανήγγειλε και νέα συνάντηση μέχρι τις αρχές Ιούλη. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υπογραμμίσει και τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην αποφασιστικότητά του να επιλυθεί η διαμάχη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε τη «νέα ανυπομονησία» του Παρισιού για την εξεύρεση «μιας συγκεκριμένης λύσης για την έξοδο από την κρίση». Συμπεριέλαβε στις προϋποθέσεις για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από τη μεθόριο (με τη Ρωσία), «με μια παρουσία του ΟΑΣΕ ή μια διεθνή ικανότητα να τη διασφαλίσει».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη δήλωση Τίλερσον (ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «δεθεί χειροπόδαρα» από τις συμφωνίες του 2015 στο Μινσκ), ο Μακρόν είπε ότι βλέπει πως «για ορισμένους το Μινσκ δεν είναι ιδανικό... αλλά δεν έχω δει ή τουλάχιστον αντιληφθεί καλύτερη λύση».

Την ίδια στιγμή, ο Μακρόν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Γαλλία «δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας» και ότι «δίνει μεγάλη σημασία στην κυριαρχία της Ουκρανίας μέσα στα (διεθνώς) αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη «ρωσική επιθετικότητα στο Ντονμπάς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία».

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει υπομονετικά να ξεκαθαρίζει την πραγματική κατάσταση και τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα». Ωστόσο, η Ρωσία υπογράμμισε την εκτίμηση της Γαλλίας ότι «το Σχήμα της Νορμανδίας είναι η μόνη πλατφόρμα συζήτησης και απόπειρας επίλυσης της ενδοουκρανικής κρίσης».

Ο Ποροσένκο συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ, όπου συζήτησαν την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και «τις προοπτικές της συμμετοχής των γαλλικών εταιρειών στην ουκρανική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, με τον Π. Ποροσένκο να εφιστά «την προσοχή στις απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που δημιουργεί το έργο παροχής φυσικού αερίου Nord Stream 2» από τον ρωσικό κολοσσό «Gazprom». Αποφάσισαν να εντείνουν το έργο της διακυβερνητικής επιτροπής Ουκρανίας - Γαλλίας για οικονομικά ζητήματα. Ο Φιλίπ επεσήμανε πως οι ουκρανικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα.

  • Ενας αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σκοτώθηκε χτες το πρωί, όταν σημειώθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητό του στο Κίεβο. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε το γεγονός «τρομοκρατική ενέργεια» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ