Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Ανακαίνιση χωρίς επιβαρύνσεις στη νοσηλεία

Μέτρα που να εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων σε αντίθεση με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία οξύνει τα προβλήματα, ζητούν οι γιατροί στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω τονίζονται σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του «Χατζηκώστα» που έγινε με αφορμή την ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου, αλλά και την επιχειρούμενη μετακίνηση των κλινικών από το Χατζηκώστα προς το νοσοκομείο της Δουρούτης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Αυγούστου οι εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου Χατζηκώστα πληροφορήθηκαν ότι η διοίκηση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Ηπείρου κάλεσε τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει στη μεταφορά της καρδιολογικής και παιδιατρικής κλινικής στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Δουρούτης, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας.

«Η λειτουργία του "Χατζηκώστα" είναι αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της Βορειοδυτικής Ελλάδας», επισημαίνεται στην απόφαση της συνέλευσης των νοσοκομειακών γιατρών του. «Η προσπάθεια του προέδρου του ΠεΣΥ και της διοίκησης του νοσοκομείου, τονίζουν οι γιατροί, για τη μεταφορά των κλινικών στη Δουρούτη εξέφραζε είτε άγνοια είτε σκόπιμη υποβάθμιση του νοσοκομείου "Χατζηκώστα". Αλλά και η επιμονή της ανακατασκευής ολόκληρης της παλιάς πτέρυγας δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα όχι μόνο στις μετακινούμενες κλινικές, αλλά και σε όλο το νοσοκομείο. Το κόστος των προβλημάτων θα το πληρώσουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι».

Υπογραμμίζουν ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση για την ευκολότερη κατασκευή δεν ευσταθούν και επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση να παραμείνει ανολοκλήρωτη η ανακατασκευή και να μην επαναλειτουργήσει ομαλά το νοσοκομείο στα πλαίσια της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής της συγχώνευσης και της κατάργησης κλινικών και νοσοκομείων. Τονίζουν ακόμα ότι οι επιπτώσεις στην παρεχόμενη νοσηλεία θα είναι δυσμενείς και ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εργάζονται κάτω από εντατικές συνθήκες, χωρίς να επαρκούν για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών.

«Οι ερασιτεχνικές επεμβάσεις είτε της διοίκησης είτε του προέδρου του ΠεΣΥ πέραν του ότι δημιουργούν υπερβολική λειτουργική αναστάτωση, συνοδεύονται από απειλές κατά των εργαζομένων και αυταρχική συμπεριφορά», αναφέρεται στην απόφαση.

Η ανακαίνιση είναι αναγκαία, πρέπει όμως να γίνει με τρόπο τέτοιο που οι επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου να είναι ελάχιστες και να διασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι γιατροί και προτείνουν την τμηματική ανακατασκευή. Ζητούν επίσης:

  • Οι μετακινήσεις κλινικών, όπου χρειάζεται, να γίνουν με λειτουργικό τρόπο και χωρίς κατάργηση των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Νεογνών.
  • Το σύνολο των εργασιών, το χρονοδιάγραμμα και ο προϋπολογισμός να δοθούν στη δημοσιότητα και να υπάρχει διαφάνεια.
  • Η πενταμελής επιτροπή των γιατρών, σε συνεργασία με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων να αποτελέσουν χωροταξική επιτροπή, ώστε να παρεμβαίνουν έγκαιρα όταν αυτό είναι αναγκαίο.
  • Να αρθεί κάθε περιορισμός στα προγράμματα εφημεριών, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι έκτακτες αυξημένες ανάγκες.
  • Να πληρωθεί η υπερεργασία του προσωπικού και να αναπληρωθεί η υπερεντατικοποίηση με προσαυξημένες άδειες.
  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού - παραϊατρικού και βιοτεχνολογικός εξοπλισμός των ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και πάλι στο στόχαστρο το Παίδων Πεντέλης(2022-04-08 00:00:00.0)
Υποβαθμίζονται συνεχώς!(2006-08-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-08-18 00:00:00.0)
Υποβαθμισμένα τα νομαρχιακά νοσοκομεία(2000-06-21 00:00:00.0)
«Χρησιμοποιούμε τα σαλόνια για νοσηλεία »(1999-12-21 00:00:00.0)
Απειλές(1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ