Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Προσήλωση στον «κοινωνικό διάλογο»

Σταθερά προσανατολισμένη στη συμμετοχή της στην επιτροπή της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, ενώ η ΕΣΑΚ Δημοσίου προτείνει αγώνες

Με επιμονή η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ακολουθεί το δρόμο του «κοινωνικού διαλόγου» στο θέμα του νέου μισθολογίου και ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΠΑΣΚ επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο, η ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση έθεσαν διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή και η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε ξεκάθαρα τη μη συμμετοχή και τη δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ασχολήθηκε με τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει την Παρασκευή, όπου και θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις για όλα τα θέματα, ασφαλιστικό, μισθολόγιο, θεσμικά. Ωστόσο, χτες, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων της στην επιτροπή για το μισθολόγιο, όσο και οι όροι ενός νέου μισθολογίου.

Θέση της ΕΣΑΚ Δημοσίου είναι η αγωνιστική διεκδίκηση αυξήσεων, με πρώτο μισθό τις 300.000 δρχ. καθώς και η υιοθέτηση από την ΑΔΕΔΥ του σχεδίου δράσης που έχει καταθέσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε σχέση με το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παιδεία, την υγεία και μια σειρά άλλα ζητήματα, με σκοπό την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ειδικά για το θέμα του μισθολογίου, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή: «Το ζήτημα του νέου μισθολογίου και των αξόνων που θέτει η κυβέρνηση για τη δημιουργία του δεν είναι κάτι καινούριο. Το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" προβλέπει τις αρχές στις οποίες κινείται η κυβέρνηση. Εσείς όμως ζητήσατε νέο μισθολόγιο, γνωρίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτό το πρόγραμμα. Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να διεκδικήσει αυξήσεις και όχι αλλαγή μισθολογίου. Επωμίζεστε τεράστιες ευθύνες εάν συνεχίσετε σε αυτή την πορεία».

Να σημειωθεί ότι στις «συλλογικές διαπραγματεύσεις» που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνη, είχε σημειωθεί αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ, καθώς η κυβέρνηση έθετε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία νέου μισθολογίου τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και άλλα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τις οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή και με δηλωμένες, θεσμοθετημένες ακόμη, τις κυβερνητικές θέσεις και προθέσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο «διαλόγου», ο οποίος μάλιστα μπορεί να... σεβαστεί τα αιτήματα που θα θέσουν στην κυβέρνηση!

Η πλειοψηφία εκτίθεται ακόμη περισσότερο, αφού το ζήτημα του νέου μισθολογίου μπήκε αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ