Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η πύρινη κόλαση «χτύπησε» και πάλι
  • Στους 62 οι νεκροί και στους 135 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και πυροσβέστες
  • Οι επιστήμονες προειδοποιούν χρόνια τώρα για μέτρα πρόληψης αλλά οι προτάσεις τους μένουν στα συρτάρια των αστικών κυβερνήσεων γιατί έχουν κόστος

Οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία δίνουν μάχη με την τεράστια πυρκαγιά

Copyright 2017 The Associated

Οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία δίνουν μάχη με την τεράστια πυρκαγιά
Στο έλεος των μεγάλων δασικών πυρκαγιών βρίσκεται για άλλη μια φορά η Πορτογαλία, με τους νεκρούς ήδη να ανέρχονται στους 62 και τους τραυματίες σε 135, 122 πολίτες και 13 πυροσβέστες, με 7 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από το μεσημέρι του Σαββάτου η πύρινη κόλαση, αποτέλεσμα παρατεταμένης ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και παραμελημένων τεράστιων δασικών εκτάσεων στις κεντρικές επαρχίες Λεϊρία (137 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λισαβόνα), Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα, έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα, αρκετές κατοικίες, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι που βρέθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τις δασικές εκτάσεις με πεύκα και ευκαλύπτους και απανθρακώθηκαν, όπως και αγρότες κάτοικοι χωριών της περιοχής.

Πέρα από την κεντρική πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκράντε, όπως αναφέρεται, από κεραυνό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε και άλλες 35 εστίες, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Μέχρι και χτες στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν 1.000 πυροσβέστες, ωστόσο παρά τη σχετική πτώση της θερμοκρασίας η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σημείωνε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επεκταθεί και άλλο η φωτιά. Επίσης, τα λιγοστά εναέρια μέσα συνδράμουν και πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ ζητήθηκε να ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός της ΕΕ για φυσικές καταστροφές.

Διαχρονικές οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής

Η συγκεκριμένη κατάσταση στην Πορτογαλία είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ όλες οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων για μέτρα πρόληψης μένουν διαχρονικά στα συρτάρια από τις αστικές κυβερνήσεις. Θυμίζουμε ότι πέρσι σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα δάσους. Παρά τις «κατόπιν εορτής» δηλώσεις συμπαράστασης του Προέδρου της χώρας, Μαρσέλου Ραμπέλου ντε Σόουζα ή του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Οσο προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η γη και τα δάση εμπόρευμα, όσο θεωρούνται κόστος τα μέτρα πρόληψης (καθαρισμός δασών, μέσα προειδοποίησης, επαρκή πυροσβεστικά μέσα και ανάλογα επανδρωμένες υπηρεσίες), τόσο ο δασικός πλούτος θα χάνεται και θα την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει στην εφημερίδα «Πουμπλικό», με αφορμή τις τωρινές πυρκαγιές, ο Λουσιάνο Λοουρένο, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για τις δασικές πυρκαγιές του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, ότι οι επιστημονικές μελέτες μένουν αναξιοποίητες, δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, η υπηρεσία της δασοπυρόσβεσης για λόγους κόστους έχει ενσωματωθεί στις υπηρεσίες των πόλεων και συνολικά δεν υπάρχει σχεδιασμός για να μην είναι τόσο μεγάλες οι απώλειες. Και άλλοι δασολόγοι σημειώνουν ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο, αλλά δεν υπήρχε καμία προετοιμασία. Ολες αυτές οι ουσιαστικές αιτίες για τη νέα τραγωδία στην Πορτογαλία δεν είναι ξένες στη χώρα μας και σε πολλές καπιταλιστικές χώρες, όπου η προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, με μέτρα αντιπυρικής ετοιμότητας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι ...μη επιλέξιμα έργα για την αστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ