Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σφοδρός ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια

Οι σχεδιαζόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκαλούν έντονες αντιδράσεις

«Δεν πρόκειται για μέτρα που θα κάνουν τη Ρωσία να υποχωρήσει. Πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ». Ετσι σχολιάζει η γερμανική καγκελαρία την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, την περασμένη βδομάδα, να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος εταιρειών στους τομείς εξόρυξης, ναυτιλίας, σιδηροδρόμων, αλλά και Ρώσων πολιτών που θεωρείται πως σχετίζονται με κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν αρχικά με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εντάσσονται στον ανταγωνισμό με γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την Ενέργεια.

Πρόκειται για έναν ακόμη «γύρο» στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (βασικά με τη Γερμανία) με αντικείμενο την Ενέργεια και συγκεκριμένα τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του δεύτερου αγωγού, «Nord Stream 2», ο οποίος είναι υπό κατασκευή, όπου συμμετέχουν γερμανικά, αυστριακά και γαλλικά μονοπώλια. Αυτό αντιβαίνει στα σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν το δικό τους σχιστολιθικό φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

Οπως σημειώνει η καγκελαρία, «οι Αμερικανοί, με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τις κυρώσεις, απαιτούν "τρίτες" επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση γερμανικές, αυστριακές ή άλλες ευρωπαϊκές, να υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις αν υποδείξουν μια συμπεριφορά που κατά την αμερικανική άποψη είναι αξιόποινη». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, όπως έχει περάσει από τη Γερουσία των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτήν την περίπτωση θα αφορά εταιρείες που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο με την κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των συστημάτων αγωγών».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, τονίζουν χαρακτηριστικά: «Με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια το νομοσχέδιο των ΗΠΑ περιγράφει τον πραγματικό του σκοπό: Πρόκειται για την πώληση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και την εκτόπιση από την ευρωπαϊκή αγορά του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, είπε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου θα πρέπει να σκεφτούν αντίμετρα.

  • Τον Πάπα Φραγκίσκο συνάντησε - για πέμπτη φορά - η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, το Σάββατο στο Βατικανό. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G20 που θα γίνει στις 7 - 8 Ιούλη στο Αμβούργο, δηλαδή η παγκόσμια οικονομία, η αντιπαράθεση ισχυρών μονοπωλίων με πρόσχημα το κλίμα μετά την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», αλλά και η διείσδυση στην Αφρική.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ