Copyright 2017 The Associated |
Από την προχτεσινή συνάντηση Μέι - Μακρόν |
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν τα τελευταία 24ωρα... «μισάνοιχτη» την πόρτα της ΕΕ, σε περίπτωση που η αστική τάξη και τα μονοπώλια στο Ηνωμένο Βασίλειο «μετανοήσουν» και αποφασίσουν να μην προωθήσουν τη διαδικασία αποχώρησης (Brexit).
Ανάμεσά τους είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που συναντώντας προχτές βράδυ την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Παρίσι, επανέλαβε την ευχή οι διαπραγματεύσεις να «ξεκινήσουν το συντομότερο», τονίζοντας: «Η πόρτα (σ.σ. για τη Βρετανία) είναι πάντα ανοικτή... για να παραμείνει στην ΕΕ όσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ολοκληρωθεί». Η Μέι, πάντως, τον διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για το Brexit παραμένει ως έχει και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «την επόμενη βδομάδα...».
Παρόμοια δήλωση με αυτή του Μακρόν έκανε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ομοίως συνέβη χτες και με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Αντερς Σάμιουελσεν, που είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «αν το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίσει αύριο και πει ότι θέλει να συμμετέχει σε όλα, η Δανία είναι πολύ ανοιχτή σε αυτό».
Πιο επιφυλακτικός και προσεκτικός σε αυτήν την πρόσκληση ήταν χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου, Βέλγος δεξιός πολιτικός Γκι Φέρχοφστατ. Η Βρετανία, είπε, «είναι ευπρόσδεκτη να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα λαμβάνει επιστροφή από τις συνεισφορές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή περίπλοκες εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ». Επισήμανε εντούτοις πως σε περίπτωση μεταμέλειας, η Βρετανία θα βρει ανοικτή την πόρτα, όμως... «όπως στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες. Θα είναι μια ολοκαίνουρια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, χωρίς περιπλοκότητα, με πραγματικές εξουσίες και με ενότητα»...
Ενδιαφέρον προκάλεσε χτες δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, που φέρει τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να προσανατολίζεται στην εξασφάλιση παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit και να αλλάξει την προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», μετά τις «καταστροφικές εκλογές» της περασμένης Πέμπτης, όπου η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία της, ο Χάμοντ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της, να επιδιώξει τη δική της πολιτική εμπορίου εκτός της τελωνειακής ένωσης. Αν αυτό αληθεύει, έρχεται σε αντίθεση με προχτεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, που επέμεινε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με την προεκλογική θέση της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, οι κόντρες για το Brexit συνεχίζονται αμείωτες και εντός της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ διαφόρων μονοπωλίων...
Στο φόντο του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Ιούνη, παραιτήθηκε χτες ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, καθώς η στρατηγική που ακολούθησε στις εκλογές αύξησε μεν τις κομματικές έδρες από 8 σε 12, δίχως θεματική αύξηση του ποσοστού του κόμματος. Ηταν το μόνο κόμμα με ξεκάθαρη θέση κατά του Brexit.