Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡ
Κόντρες και πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης

ΝΤΟΧΑ.--

Εντείνονται οι παρεμβάσεις και διεργασίες γύρω από την ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου, στο φόντο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων που τροφοδοτούν οι ισχυρές αντιθέσεις σε Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μετέβη στο Μαρόκο, έχοντας προγραμματίσει συνάντηση με τον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ', προκειμένου να συζητήσουν τις προσπάθειες «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», την κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου και τη συνεργασία των στρατών αμφοτέρων χωρών στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, στο όνομα της καταπολέμησης των τζιχαντιστών (στο Κατάρ δραστηριοποιούνται ισχυρά γαλλικά μονοπώλια όπως η «Total»)...

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, συναντώντας τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον Καταριανό ομόλογό του, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαραχμάν Τζασίμ αλ Θάνι, με βασικά θέματα στην ατζέντα συνομιλιών τρόπους για διπλωματική εκτόνωση της έντασης και θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Νωρίτερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις Κατάρ και άλλων χωρών του Κόλπου «βλάπτει τον ισλαμικό κόσμο», διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία εργάζεται για τη «διπλωματική επίλυση της κρίσης».

Παράλληλα, ο Καταριανός πρέσβης στην Τουρκία, Σάλεμ μπιν Μουμπάρακ αλ Σάφι, είπε ότι οι πρόσφατες κυρώσεις εναντίον της χώρας του «δεν έχουν καμία σχέση με το δίκαιο, την ηθική ή τη θρησκεία», ότι ενισχύουν την εθνική ενότητα στο Κατάρ και «ατσαλώνουν τη θέλησή μας να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στις αρχές μας». Εθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός «ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου» με τις άλλες δυνάμεις της περιοχής την άμεση άρση των κυρώσεων.

Και προτάσεις για νέες αμερικανικές βάσεις

Αποφασισμένος να συντηρήσει το κλίμα έντασης στις σχέσεις με το Κατάρ εμφανίστηκε χτες ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, ο οποίος φέρεται πως έχει καλές διασυνδέσεις με λόμπι «συντηρητικών» πολιτικών κύκλων στην Ουάσιγκτον. Επιχείρησε να αξιοποιήσει την ένταση στις σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι είναι «σπόνσορας τρομοκρατίας», ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της περιοχής.

Εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον (και συμφέρον...) της χώρας του για μεταφορά της μεγάλης αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ από το Κατάρ «σε άλλες χώρες» της περιοχής, φέρνοντας στο τραπέζι την «ιδέα» της δημιουργίας πολλών μικρών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στον Κόλπο, «για να μην έχουν οι ΗΠΑ όλα τα αυγά σε ένα καλάθι»... Κατηγόρησε το Κατάρ ότι μέσω της αμερικανικής βάσης στο έδαφός του εξαγόρασε χρόνο και τη σιωπή δυνάμεων της περιοχής για τη «στήριξη» τρομοκρατικών δυνάμεων σε Συρία, Ιράκ κ.α., αποσιωπώντας το σκοτεινό ρόλο της χώρας του και άλλων μοναρχιών του Κόλπου σε ποικίλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ