Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Δύο κυβερνήσεις με πυρήνα τους Χριστιανοδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισαν Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Φιλελεύθεροι (Eλεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - FDP) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, τέσσερις βδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές (14 Μάη) και στις 27 Ιούνη ο επικεφαλής της CDU, Αρμιν Λάσετ, αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι το κρατίδιο ήταν «προπύργιο» των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες.

Επίσης, στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν (εκλογές στις 7 Μάη) αποφασίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελεύθερων - «Πρασίνων» και στις 28 Ιούνη αναμένεται να εκλεγεί πρωθυπουργός ο επικεφαλής της CDU, Ντάνιελ Γκίντερ.

Στο μεταξύ, προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ με 38% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με 24% δείχνει προχτεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa». Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 9%, και ακολουθούν οι «Πράσινοι» και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 8% και η αντιμεταναστευτική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 7%. Επιπλέον, το 57% αυτών που ψηφίζουν πρώτη φορά (18 - 21 ετών) απάντησαν ότι εμπιστεύονται την Α. Μέρκελ για καγκελάριο και το 21% τον Μ. Σουλτς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ