Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Eurokinissi

Αμέτρητες πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Λέσβου, μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα. Τραγικός είναι ο απολογισμός, καθώς μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών ανασύρθηκε από το σπίτι της νεκρή, ενώ υπάρχουν δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 περίπου που αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε και χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Σταύρο Τάσσο. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος περιόδευσε στη Βρίσα, στο Λισβόρι, στον Σταυρό, στον Πολιχνίτο και στα Βατερά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με σεισμόπληκτους, οι οποίοι του περιέγραψαν «το κακό που τους βρήκε». Ο Στ. Τάσσος πραγματοποίησε παρέμβαση στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου, όπου ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη. Ο βουλευτής υπογράμμισε πως γίνεται από την κυβέρνηση λόγος για αποκατάσταση τη στιγμή που είναι μη επιλέξιμες από την ΕΕ οι δαπάνες για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

Συνολικά 150 από τα 254 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στη Λέσβο κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας. Πρόκειται για σπίτια στο χωριό Βρίσα, το οποίο δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον Εγκέλαδο, όπως και σε άλλες περιοχές του νησιού. Το χωριό Βρίσα αργά προχτές το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που υπήρχε κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 600 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχής των Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου.


Eurokinissi

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, κυρίως στο παλιό τμήμα της κωμόπολης, και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης. Στο γήπεδο του Πολιχνίτου έχει γίνει ένας προσωρινός καταυλισμός με την επιμέλεια του Στρατού, όπου έχουν καταλύσει περίπου 60 άτομα.

Για τη Λέσβο θα εφαρμοστεί το σύστημα επιδότησης ενοικίου, όπως είχε γίνει και στην Κεφαλονιά, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης. Εκανε δε γνωστό ότι θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής για τους σεισμόπληκτους του νησιού, όπως και διευκολύνσεις στην καταβολή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.

Αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής

Την άμεση χρηματική βοήθεια στους πληγέντες σεισμόπληκτους των νησιών του βορείου Αιγαίου και τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων της Αττικής ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής, με αίτημα που κατέθεσε ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και προτείνει: «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μετά από συνεννόηση με την αντίστοιχη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους δήμους των νησιών που επλήγησαν αλλά και άλλους φορείς, όπως τα Εργατικά Κέντρα, να προτείνει και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιούνη 2017, την άμεση χρηματική βοήθεια που να κατευθύνεται αποκλειστικά και απευθείας στους πληγέντες, πρόσθετης από τη βοήθεια που το κράτος έχει υποχρέωση να τους παράσχει. Το ύψος της βοήθειας να καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και μετά από συνεννόηση με τους φορείς που αναφέραμε».

Σημειώνεται ότι ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου(2023-02-03 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η διεκδίκηση των πληγέντων και όσων καθημερινά ματώνουν από την ίδια πολιτική(2022-07-29 00:00:00.0)
Στο έλεος των πυρκαγιών και της εγκληματικής πολιτικής το νησί(2022-07-26 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές σε Μυτιλήνη, Εβρο και Ηλεία(2022-07-26 00:00:00.0)
Διήμερη επίσκεψη του Γ. Πρωτούλη στη Λέσβο(2018-06-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των κτιρίων(2017-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ