Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Μεγάλη συγκέντρωση κατά της εγκληματικότητας και των πολιτικών που την γεννούν

Εγινε χτες, στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκληματικότητας στην περιοχή αλλά και των πολιτικών που προκαλούν και συντηρούν το φαινόμενο, πραγματοποίησαν χτες στο Μενίδι σωματεία και φορείς της περιοχής με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα την ώρα της σχολικής γιορτής.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου, όπου εκπρόσωποι σωματείων και φορέων απηύθυναν κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στους συλλόγους, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και να διεκδικήσουν, οργανωμένα, μέτρα και λύσεις που να χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος.

Στη συγκέντρωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 11χρονου Μάριου, ενώ μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου. Σε αυτήν κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Τα κέρδη και η φτώχεια γεννάνε τη μαφία, όλοι στον αγώνα για άλλη κοινωνία», «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου τη μόρφωση και τη ζωή που θα έχει το παιδί σου», «Φτώχεια, ναρκωτικά και ανεργία ίδιος ο ένοχος ίδια η αιτία», «Ολοι στον αγώνα να αλλάξει η ζωή μας, οργάνωση παντού η απάντησή μας», «Εργάτη, νέε, σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουν τα αφεντικά».

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία

MANOLIS PAKIAS

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αττικής του Κόμματος.

Παρεμβάσεις φορέων

Από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου στη συγκέντρωση μίλησε ο Μάρκος Αλεξίου, ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του 11χρονου μαθητή, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της δημοτικής αρχής να ανακαλύψει το πραγματικό πρόβλημα της εγκληματικότητας μετά το τραγικό αυτό συμβάν.

«Ωστόσο, εδώ δεν ισχύει το "κάλλιο αργά παρά ποτέ", που λέει ο λαός μας. Το όψιμο ενδιαφέρον της μάλλον στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης στοχεύει», σημείωσε. Οπως είπε, η δημοτική αρχή είχε την ευκαιρία να συζητήσει οργανωμένα το ζήτημα και να πάρει αποφάσεις πολύ πριν από το τραγικό περιστατικό. Επίσης, εστίασε και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος από φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες. Επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Συνδέονται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εχουν, αν όχι τη στήριξη, την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς καθώς και διάφορες φασιστικές ομάδες που έχουν ανοιχτή διασύνδεση με τα κυκλώματα αυτά. Μιλάμε, δηλαδή, για οργανωμένο έγκλημα με λεία υπέρογκα κέρδη, που είναι πάνω από θρησκείες, χρώμα δέρματος και τόπο καταγωγής. Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας δεν είναι τυχαίες. Είναι συγκεκριμένη πολιτική των κυβερνήσεων. Από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά να συγκεντρωθεί και να γκετοποιηθεί η εγκληματικότητα μακριά από το κέντρο, σε περιοχές όπου ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα (Μενίδι, Φυλή, Ασπρόπυργος), με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν.

(...) Το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν ξεριζωθούν οι αιτίες που το γεννούν και το τροφοδοτούν. Δηλαδή, τα μεγάλα κέρδη, τα καπιταλιστικά συμφέροντα και η εξουσία τους που τα περιφρουρεί. Οπου ξεριζώθηκε η εγκληματικότητα έγινε χάρη στις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν ήταν έργο κάποιων αυτόκλητων μπράβων και των φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Γι' αυτό τα σωματεία εντάσσουν την πάλη τους ενάντια στην εγκληματικότητα στη συνολική πάλη του κινήματος ενάντια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στην πάλη για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο λαός. Στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και το διαχωρισμό που επιχειρείται σε "σκληρά" και "μαλακά" (...) Καμία απογοήτευση. Είναι η ώρα για αγώνα και δράση, για τη ζωή που μας αξίζει και θα διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας».

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Μενιδίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Τρίμπος, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του συλλόγου στην οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου και στη συνάδελφο - μητέρα του 11χρονου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Σύλλογος θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να είναι ο 11χρονος Μάριος το τελευταίο θύμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή». Επίσης, κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως τόνισε, ενώ σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το συμβάν, η ίδια με τις αναβολές και την κωλυσιεργία της το προηγούμενο διάστημα απέφευγε να ασχοληθεί με το ζήτημα της εγκληματικότητας. Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόλις τρεις μέρες πριν από το περιστατικό, ο Σύλλογος «Σωκράτης» είχε ενημερώσει με ανακοίνωση τα σχολεία της περιοχής για τα αποτελέσματα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει μαζί με άλλα σωματεία και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αχαρνών για να πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την εγκληματικότητα. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας και μάλιστα δύο φορές (30/5/2017, 6/6/2017).

Ποιοι συμμετείχαν

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν και συμμετείχαν: Σύλλογος Δασκάλων «Ο Σωκράτης», Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σωματείο ΟΤΑ Φυλής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενωση ΕΒΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ - Παράρτημα Μενιδίου).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ