Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Απορρίπτει το νομοσχέδιο αποδιοργάνωσης του χρόνου εργασίας

«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν χωράει βελτιώσεις, μόνη επιλογή η συνολική απόρριψή του» υπογραμμίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο σχετικά με την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών».

Το νομοσχέδιο, καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ, «ελαστικοποιεί παραπέρα το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο, απορρυθμίζει κυριολεκτικά τη ζωή των γιατρών. Η ανάγκη για ξεκούραση, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, για την αναγκαία καλή φυσική και ψυχική κατάσταση των γιατρών, βασική προϋπόθεση για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπονομεύονται. Η αυστηρή προσήλωση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής, στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές οδηγίες που διευθετούν το χρόνο εργασίας, θα οδηγήσει σταδιακά στην ενσωμάτωση όσων αντιδραστικών ρυθμίσεων έχουν απομείνει».

«Θέση αρχής» τονίζει η ΔΗΠΑΚ, είναι «η υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, χωρίς καμία μορφή διευθέτησης, στον αντίποδα των ευρωενωσιακών Οδηγιών και των ΠΔ».

Και διεκδικεί: Σταθερό ημερήσιο 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των γιατρών από την πρόσθετη επιβάρυνση που οφείλεται στην υπερωριακή απασχόληση. Ενταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, με κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Οι εφημερίες να υπολογίζονται ως συντάξιμος χρόνος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άλλων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Επαναφορά των αποδοχών στο ύψος που ήταν πριν τις περικοπές και διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων. Πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών στο λαό, χωρίς περικοπές, πλαφόν και συν-πληρωμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα της «ΔΗΠΑΚ Γιατρών»(27/11/2013)
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα(18/3/2010)
Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι γιατροί(16/3/2010)
Αμεσες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και πληρωμές των γιατρών(27/11/2009)
Ν' αποκρούσουμε την αντιδραστική διευθέτηση(6/11/2008)
Μεγαλύτερη ανησυχία για τις εφημερίες(10/11/2006)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org