Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ 3Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Η εργατική - λαϊκή πάλη να σημαδεύει την εξουσία του κεφαλαίου

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, την περασμένη Παρασκευή, μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Με πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο ξενοδοχείο «Sparta Inn», όπου μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν διήμερη κατασκήνωση στον Ταΰγετο, παρουσίαση του Λευκώματος της ΕΠ Πελοποννήσου για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο, ενώ κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον ΔΣΕ το πρωί της Κυριακής, σε εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Κουτουμάνος, μιλώντας στο ξενοδοχείο «Sparta Inn» την Παρασκευή 26 Μάφ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οσα λέει η κυβέρνηση, πως "κλείνει η αξιολόγηση και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία για το χρέος, για την οριστική έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια", είναι μεγάλη κοροϊδία.

Μήπως θα αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις; Πριν λίγες μέρες ψήφισαν το νέο τσεκούρι στις συντάξεις, το αφορολόγητο, ακόμα και τα επιδόματα. Θα καταργηθούν φόροι και χαράτσια; ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πληρώνουν ακόμα και οι άνεργοι. Θα ανακοπεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας; Τι θα αλλάξει στον τομέα της Υγείας, όπου η συγκυβέρνηση, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενισχύει περαιτέρω τον επιχειρηματικό χαρακτήρα των κρατικών Μονάδων Υγείας;

Στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης, τεράστια κονδύλια δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται στο νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εκατομμύρια που διέθεσαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου για να έχουν πρόσβαση κρουαζιερόπλοια, ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας για να αράζουν υπερπολυτελή γιοτ. Εργα που δεν έχουν να αποδώσουν τίποτα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Στη βάση αυτή, έχουν τα τελευταία χρόνια αδειοδοτηθεί ή είναι σε τέτοια διαδικασία μεγάλες τουριστικές μονάδες στην Ποταμιά του δήμου Σπάρτης, στην Ελαφόνησο κ.α.

Και μιας και μιλάμε για τον τουρισμό, το ερώτημα είναι, ποιος κερδίζει στον κλάδο του τουρισμού, που γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Που το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ; 30 εκατομμύρια τουρίστες λένε ότι περιμένουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά δεν μας λένε τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, ακόμα και οι αυτοαπασχολούμενοι στις τουριστικές περιοχές.

Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα

Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κρίνει:

Τι φταίει και το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο, τι φταίει και το βαρέλι των θυσιών του λαού δεν έχει πάτο; Τι φταίει και οι νέες γενιές ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες, δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, να ικανοποιήσουν σύγχρονες ανάγκες, όχι μόνο τα αυτονόητα, αλλά όλα αυτά που μπορεί να έχει ο εργάτης σήμερα για να ζει ανθρώπινα;

Ολα αυτά που έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κι αυτή τη δυνατότητα του τη στερούν η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτά είναι τα εμπόδια που πρέπει να φύγουν από τη μέση.

Σήμερα, στην Ελλάδα, είναι αντικειμενικά δυνατή η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πραγματική ικανοποίησή τους δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας και της οικονομίας, προϋποθέτει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Σήμερα, όσο κρίσιμο είναι το ζήτημα ο λαός να μην θεωρήσει όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης "περασμένα - ξεχασμένα", άλλο τόσο είναι κρίσιμο να θέσει στο επίκεντρο της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του. Γι' αυτό η πάλη του χρειάζεται να σημαδεύει όχι μόνο την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, την ΕΕ, αλλά συνολικά την εξουσία του κεφαλαίου, να έχει κατεύθυνση την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την εργατική - λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ