Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους στο «Καζανάκι»

Εκδηλώσεις της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Από το πολιτικό μνημόσυνο την περασμένη Κυριακή
Από το πολιτικό μνημόσυνο την περασμένη Κυριακή
Με τη συμμετοχή μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και απογόνων τους, αλλά και πολλών νέων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 156 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο «Καζανάκι» την περίοδο 1947 - 1949, τις οποίες οργάνωσαν η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι φετινές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στους εκτελεσμένους, οι οποίοι την περίοδο δράσης του ΔΣΕ έδιναν τη μάχη μέσα στην πόλη, στις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 28 Μάη, με πολιτικό μνημόσυνο στους 3 ομαδικούς τάφους εκτελεσμένων στο «Καζανάκι» που βρίσκονται στο νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας.

Στους τάφους κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, των ΤΣ της ΚΝΕ στην περιοχή και του ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο χαιρετισμό του, ο Θανάσης Βογιατζής, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφού επεσήμανε ότι το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέσω των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Βόλου, έκαναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τόσο στην προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και στη σημερινή, για τη διατήρηση και τη συντήρηση αυτών των εναπομεινάντων ομαδικών τάφων, τόνισε: «Η ανάδειξη των μνημείων αυτών είναι υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της πόλης μας, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά κυρίως απέναντι στους δολοφονημένους την περίοδο 1947-1949, των οποίων τα σώματα θάφτηκαν εδώ, υπενθυμίζοντάς μας το μεγαλείο του ανθρώπινου ηρωισμού και της αυτοθυσίας όταν παλεύεις για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για πανανθρώπινα ιδανικά και οράματα».

Η εκδήλωση στο χώρο των εκτελέσεων
Η εκδήλωση στο χώρο των εκτελέσεων
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα στο χώρο των εκτελέσεων στο «Καζανάκι», όπου μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα με κείμενα της εποχής.

Στην ομιλία του, ο Β. Μεταξάς, αναφερόμενος στην πορεία των Κομματικών Οργανώσεων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας εκείνη την περίοδο, είπε, ανάμεσα στα άλλα: «Από τις εκλογές στις 31 Μάρτη του 1946, σταδιακά και μέχρι το δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, οι Κομματικές Οργανώσεις στην πόλη περνάνε ουσιαστικά σε συνθήκες παρανομίας. Πλέον κόβονται οι επαφές με τις άλλες Οργανώσεις και η επαφή με την καθοδήγηση του Κόμματος είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συλλήψεις και εκτοπίσεις. Από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη του 1946 εκτοπίζονται από το Βόλο 59 μέλη του Κόμματος με τον τότε Γραμματέα της Περιοχής Θεσσαλίας Αχιλλέα Μπλάνα και συλλαμβάνονται 76 (...).

Δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια, οι Κομματικές Οργανώσεις του Βόλου και της Νέας Ιωνίας δέχονται ισχυρά πλήγματα, σχεδόν διαλύονται. Το 1947 στέλνονται εξορία 1.422 μέλη του ΚΚΕ και αγωνιστές δίπλα στο Κόμμα, ενώ το 1948 1.547. Παρά τα χτυπήματα όμως, οι Οργανώσεις ανασυγκροτούνται με νέα κομματικά μέλη, με ενεργοποίηση κομματικών μελών που είχαν μπει σε αδράνεια μετά το σπάσιμο του καθοδηγητικού ιστού. Σε συνθήκες δηλαδή που ενώ έχει σχεδόν διαλυθεί η Κομματική Οργάνωση, ενώ ακούγονται όλο και πιο συχνά οι εκτελέσεις στο Καζανάκι, υπάρχουν κομματικά μέλη αλλά και αγωνιστές δίπλα στο Κόμμα που γίνονται κομματικά μέλη και δέχονται να δράσουν, να αντιμετωπίσουν κυριολεκτικά το θάνατο και μάλιστα με τις πιθανότητες να είναι ενάντιά τους».

Καταλήγοντας, ο Β. Μεταξάς τόνισε: «Εξοπλισμένοι με την επαναστατική στρατηγική που χαράξαμε στο 19ο Συνέδριο, με τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου για να ισχυροποιήσουμε το Κόμμα μας, ώστε πιο αποτελεσματικά να πρωτοστατήσουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία για την εργατική εξουσία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γράψουμε νέες σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στους τωρινούς ταξικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ