Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Με «σημαία» το χρέος πασχίζουν να στρατεύσουν το λαό στις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η διευθέτηση του χρέους ως αναγκαία προϋπόθεση για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και την πρόσβαση σε ρευστότητα που θα παράσχει η συνεπακόλουθη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανάγεται απ' το πολιτικό προσωπικό του εγχώριου κεφαλαίου σε «εθνική γραμμή», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σύμπλευση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης που μπροστά στα κρίσιμα για την αστική τάξη παραμερίζουν τις όποιες διαφορές τους.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση αυτή αναδεικνύεται σε «καταλύτη» για την επίτευξη κι άλλων στοχεύσεων, όπως η χειραγώγηση του λαού μέσα από εκφοβισμό, κινδυνολογία και κάλπικα διλήμματα, αλλά και την καλλιέργεια προσδοκιών και ελπίδας, προκειμένου να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Συγχρόνως, φαίνεται να υποδαυλίζει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητικότητα με επίκεντρο το ζήτημα του χρέους και γενικότερα τη διάταξη δυνάμεων που μπορούν καλύτερα να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων τη βδομάδα που πέρασε συνέπεσαν στην υπεράσπιση μιας διευθέτησης του χρέους, χαρακτηρίζοντάς την εθνικό στόχο για τον οποίο πρέπει όλοι να συμβάλουν, υποβάλλοντας έτσι στο λαό να συναινέσει στους όρους σφαγής που συνεπάγεται η ...διευκόλυνση πληρωμών του χρέους που σώρευσαν το κεφάλαιο και η πολιτική στήριξής του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη βάση αυτή, ανακινήθηκε η συζήτηση περί ενδεχόμενης ανάληψης πρωτοβουλιών απ' την κυβέρνηση για να εκφραστεί εμπράκτως η εθνική γραμμή, ίσως μέσα απ' τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιούνη.

Η κυβέρνηση κόβει...

Η ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Ε. Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι συμφώνησαν να βρίσκονται τις επόμενες μέρες σε επικοινωνία, προκειμένου να εργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης με ορόσημο την 15η Ιούνη.

Καταληκτική ημερομηνία καθώς, όπως δήλωσε χτες στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης«είναι καταληκτική, αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, όπως είναι καταληκτική ημερομηνία και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εάν σε αυτή τη συγκυρία δεν μπει στο πρόγραμμα, αυτό θα σημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Τέλος, είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων γιατί δεν μπορεί να παραμένει η ανασφάλεια».

Παραπάνω από σαφής ήταν, ωστόσο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, δηλώνοντας στον ρ/σ «Real» πως «νομίζω ότι η συνεννόηση και ο συντονισμός των δυνάμεων(...) είναι κάτι το απαραίτητο. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλα τα κόμματα οφείλουν, βάζοντας λίγο νερό στο κρασί της οξείας αντιπολιτευτικής τους τακτικής, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους, ούτως ώστε να υπάρχει μια καθαρή εθνική θέση για το χρέος» και «εμείς, ως η παράταξη που κυβερνά, θα πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουμε την πρωτοβουλία».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε: «Θεωρώ θετικές τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, που άλλαξε και λέει ότι το χρέος είναι εθνική υπόθεση ... και θεωρώ ότι καλό θα είναι να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να δημιουργήσουμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συμφωνίας». Ενώ δείχνοντας έναν απ' τους λόγους για τον οποίο χρειάζονται το «αρραγές μέτωπο», το αντιλαϊκό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, έστω και οδυνηρός».

...και οι υπόλοιποι ράβουν!

Την ίδια ώρα, παρέμβαση προς τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας τη συνδρομή τους στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με επιστολή της, ζητά την άμεση ενεργοποίησή τους για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων και για «να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων, και αντίθετα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που οι Eυρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν με την απόφαση του Eurogroup του 2012».

Το χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Ευ. Βενιζέλος. Τη συνάντηση ζήτησε ο δεύτερος και φέρεται να συζητήθηκαν ακόμα τα νέα δεδομένα στην ΕΕ μετά την εκλογή του Ε. Μακρόν στη Γαλλία και ενόψει των γερμανικών εκλογών και την πορεία της Ελλάδας, αλλά και οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Υπέρ της «συναίνεσης όλων των κομμάτων», για να αποφευχθεί μια «εθνική ήττα» τάσσεται η Ενωση Κεντρώων.

Την ιδέα εκλογής νέου πρωθυπουργού απ' την παρούσα Βουλή «έριξε» ο τομεάρχης Υποδομών και βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραμανλής. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευθεί και θέλει συναίνεση, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί. Και να πάμε στη Βουλή και να βγάλουμε έναν άλλον πρωθυπουργό, αυτό έχει γίνει στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «όταν θες συναίνεση πρέπει να κάνεις κι εσύ ένα βήμα πίσω». «Ας πάρει τις πρωτοβουλίες ο κ. Τσίπρας. Αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εδώ είμαστε, αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Εδώ είμαστε, να μας κάνει μερικές προτάσεις και να τις συζητήσουμε», κατέληξε.

Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του Ν. Δένδια να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» πολλά στελέχη της ΝΔ και η οποία χαρακτηρίστηκε «αρχηγική», τροφοδοτώντας σενάρια «ροκανίσματος» του Κ. Μητσοτάκη. «Το τέταρτο μνημόνιο δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση ... απαιτείται εθνική προσπάθεια, να συγκρουστούμε με τον λαϊκισμό, κάθετα, απόλυτα, ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ανεπηρέαστος απ' τις εξελίξεις, καθώς παραιτήθηκε λόγω αποτελέσματος Eurogroup από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από διευθυντής του ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς», ο Χ. Γολέμης, διαφωνώντας με τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ