Copyright 2017 The Associated |
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυρίαρχη θέση έχει και η λεγόμενη «διεθνής ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας», ειδικά μετά τη δολοφονική επίθεση της περασμένης Δευτέρας, σε συναυλία στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι από βομβιστή αυτοκτονίας με σχέσεις με τζιχαντιστές, γεγονός που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιοποιούν δεόντως για να εντείνουν την τρομοϋστερία και τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος για το κλίμα και αναφέρουν τη φράση του, ότι «η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό...».
Το θέμα του εθνοκρατικού προστατευτισμού που προβάλλει ο Τραμπ, επικαλούμενος το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με άλλες καπιταλιστικές χώρες, είναι βασικό θέμα - «αγκάθι», που τα κράτη - μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν να ξεπεράσουν, στο όνομα του ελεύθερου εμπορίου. Με δεδομένο το «πάγωμα» της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), που ο Τραμπ θέλει να αλλάξει τους όρους για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και τις εξελίξεις μέσα στην ΕΕ, με τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), τα παζάρια δεν είναι καθόλου εύκολα. Αυτό φάνηκε και από τις προχτεσινές δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τους Γερμανούς, που είναι «κακοί» γιατί «έχουν μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, πουλάνε πολλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να σταματήσει». Οσο και αν προσπάθησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, να «μετριάσει» τις εντυπώσεις περί «λάθους μετάφρασης», τα ...μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά. Επίσης, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν διαφωνίες των ΗΠΑ, που δεν θέλουν να περιορίσουν τη δράση των βιομηχανιών τους.
Τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία, της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις λίγες διαρροές σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες, με βάση ιταλική διπλωματική πηγή, φέρονταν να έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα της «αντιμετώπισης από κοινού της μετανάστευσης», δηλαδή των ξεριζωμένων που δημιουργούν οι δικές τους επεμβάσεις. Επίσης, ο Τζεντιλόνι εμφανίζεται να δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και σε ζητήματα όπως η Συρία και η Λιβύη.
Επίσης, η Ιταλία ιδιαίτερα θέτει το ζήτημα της παρέμβασης στην Αφρική, ιδιαίτερα την Υποσαχάρεια, όπου εξετάζονται «ευκαιρίες επενδύσεων». Σήμερα, εξάλλου, στη Σύνοδο των G7 θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας.