Σάββατο 27 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολία να βρεθεί «κοινό έδαφος»

Δηλώσεις Αϊντε για το αποτέλεσμα των απανωτών του επαφών με τις δύο πλευρές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα», σημείωσε χτες σε γραπτή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Κάνοντας έναν απολογισμό των καθημερινών συναντήσεων που είχε τις τελευταίες μέρες χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Αϊντε σημείωσε πως στις συναντήσεις αυτές «επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί». Επανέλαβε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά «δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος». Ο Νορβηγός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ενημέρωσε σχετικά και τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και τον γγ, για να ζητήσει τη συμβουλή του για τη συνέχεια.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ακιντζί, που επισήμανε ότι «εμείς δε μπορούμε να αποδεχτούμε προϋποθέσεις» και εξέφρασε απογοήτευση, επειδή οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με όσα περιελάμβανε και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (ότι όλα τα θέματα συζητιούνται αλληλένδετα μεταξύ τους). Πάντως, ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι παραμένει έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη και να μείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα, αλλά «σίγουρα δεν θα εγκρίνουμε μια διαπραγματευτική διαδικασία με προϋποθέσεις».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αϊντε και τον προσκάλεσε να συναντηθούν στην Αθήνα, μεθαύριο Δευτέρα.

Συνέντευξη Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να εμπλακούν (σ.σ. στις συνομιλίες της Γενεύης) γιατί είναι μια πρωτοβουλία κυπριακής ιδιοκτησίας. (...) Αλλά ασφαλώς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που βρέθηκε το 2015 στη Μόσχα αφού είχε ξεκινήσει η «κρίση» στην Ουκρανία, και ότι γενικά χρειάζεται να δυναμώνει ο «διάλογος» Ευρώπης - Ρωσίας. Είπε ακόμα ότι, μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στο νησί, έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν για να επισκεφτεί την Κύπρο και ότι αν εκείνος δεν είναι διαθέσιμος, ίσως έχει την ευκαιρία αυτή ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. «Αν δεν μπορέσουν, έχω ζητήσει να γίνω εγώ δεκτός από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο», εξήγησε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ