Κάλεσμα συσπείρωσης σε ένα αρραγές δυναμικό διεκδικητικό μέτωπο αντίστασης και ρήξης απευθύνει το ΠΑΜΕ, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ ξεκινάει εξορμήσεις από την Τρίτη σε σχολεία και χώρους δουλιάς
«Σήμερα, που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΚΑ, η κάθε εργατική οικογένεια εξαναγκάζεται να δαπανά από το υστέρημά της από 637.358 δρχ. έως 927.499 δρχ. ετησίως για κάθε μαθητή, οι κυβερνητικές διακηρύξεις για δωρεάν παιδεία αποτελούν εμπαιγμό. Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και μόρφωση, αποτελούν εμπαιγμό», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. «Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και μόρφωση, γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και ακριβότερο εμπορεύσιμο είδος. Στα πλαίσια των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και οι αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, στην κατεύθυνση το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του Παγκοσμιοποιημένου Νεοταξικού Κεφαλαίου και να ικανοποιεί τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και ασυδοσία του, στη λεγόμενη οικονομία της ελεύθερης αγοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σ' αυτή την προοπτική συρρικνώνεται και απαξιώνεται η δημόσια παιδεία, παραμερίζεται η απαίτηση για διαμόρφωση μέσα από το σχολείο ολοκληρωμένης προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, εξοβελίζονται οι ανθρωπιστικές συλλογικές αξίες και προκρίνεται η επιλεκτική, αποσπασματική και εφήμερη κατάρτιση και το ιδανικό του "Ευρωπαίου πολίτη" της υποταγής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «στο ίδιο "μήκος κύματος" λαμβάνονται μέτρα και εναντίον του εκπαιδευτικού λειτουργού με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 2525 και 2640, με το νέο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση - χειραγώγησή του και για τη σύνδεση του μισθού του με τη λεγόμενη αποδοτικότητα, δηλαδή με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον πειθαναγκασμό του. Στις "Συμπληγάδες" αυτές της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής συνθλίβονται οι μαθητές με τις τυπικές αποστεωμένες γνώσεις, με τους στείρους απομνημονευτικούς εξαναγκασμούς της επανάληψης - ανακύκλωσης και τις πολλαπλές εξετάσεις που ξεβράζουν χιλιάδες νέους νωρίς στον Καιάδα της ανεργίας και της στυγνής εκμετάλλευσης».
Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι επείγουσα ανάγκη να ορθώσουμε όλοι εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, ένα αρραγές δυναμικό διεκδικητικό μέτωπο αντίστασης και ρήξης. «Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, που είναι οι δημιουργοί των πάντων, δικαιούνται ένα μέρος της υπεραξίας που παράγουν, να επανέρχεται σ' αυτούς με τη μορφή μιας δημόσιας και αντίστοιχης με τις σύγχρονες ανάγκές τους παιδείας.
Απέναντι στο σχολείο της ΟΝΕ, της "ανταγωνιστικότητας", της "παγκοσμιοποίησης" και της Νέας Τάξης Πραγμάτων του Κεφαλαίου, αντιπαραθέτουμε και διεκδικούμε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και της κοινωνικής εξέλιξης. Ενα τέτοιο σχολείο προϋποθέτει βαθιές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές».
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα με αιτήματα: Να διατεθεί το 15% των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την παιδεία, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και να αποσυρθεί το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της αξιολόγησης - χειραγώγησης, να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες στα σχολεία και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα υποδομής, ώστε όλα τα σχολεία να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, κανένα τμήμα σχολικής τάξης με πάνω από 20 μαθητές, κάλυψη όλων των αναγκών της σχολικής πράξης με έξοδα του δημοσίου.