Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Βαριά» η ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες της συνόδου στη Σαουδική Αραβία, με τις ενδείξεις να καταγράφουν όξυνση της κόντρας με το Ιράν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας μετά από την πρόσφατη επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει βαρύ οπλισμό στις δυνάμεις YPG και SDF των Κούρδων μαχητών της Συρίας, οι δυσκολίες συνεργασίας στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους», οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή καθώς και η απαίτηση της Αγκυρας προς τις αμερικανικές αρχές για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει «αυτοεξοριστεί» στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη στην Τουρκία, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο.

Της συνάντησης του Προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη προηγήθηκε χτες συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέφ, με στόχο την προετοιμασία της αραβο-ισλαμο-αμερικανικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 21 Μάη, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία εκτός από τις ΗΠΑ και τις έξι χώρες του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) θα συμμετάσχουν και 18 μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδονησία, η Τουρκία, ο Νίγηρας. Το Σάββατο θα προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να κάνει στη Σαουδική Αραβία την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό πριν μεταβεί στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιερουσαλήμ και το Βατικανό...

Ο Τίλερσον για τη Ρωσία

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, μιλώντας την Κυριακή στο δίκτυο NBC, είπε ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνόδου θα είναι η δημιουργία συμμαχίας «κατά της πολιτικής του Ιράν», κατηγορώντας το για «αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Ο Τίλερσον αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται «στο χειρότερο επίπεδο» μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σημειώνοντας ότι «εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια νέα καλή αρχή».

  • Στην Ουάσιγκτον, συνεχίζεται η κόντρα μυστικών υπηρεσιών - κυβέρνησης. Ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στους «θεσμούς», και εξωτερικά «με την εμπλοκή των Ρώσων στο εκλογικό μας σύστημα» και «εσωτερικά». Κάλεσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εντείνουν τον έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία. Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί υποψήφιος που «να θέλει» ν' αντικαταστήσει τον προηγούμενο διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομέι λόγω της στάσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ