Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G7
Ανησυχία για την αναιμική ανάκαμψη

Υποβόσκει η αντιπαράθεση με την αμερικανική κυβέρνηση για τον προστατευτισμό

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των εκπροσώπων των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών

Copyright 2017 The Associated

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των εκπροσώπων των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών
Την ανησυχία για τις δυσκολίες ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης και πλήθος από εκκλήσεις για ...ισορροπημένη ανάπτυξη περιλαμβάνει ως βασικά σημεία το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών - μελών του G7 που έγινε στις 12 - 13 Μάη στο Μπάρι της Ιταλίας. Οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας (όπου συμμετέχουν ως σύνολο η ΕΕ, εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - ΟΟΣΑ) διαπίστωσαν ότι «παραμένει η ασθενική ανάπτυξη, το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι κάτω από τις δυνατότητες, με πολλούς κινδύνους να μην έχουν ξεπεραστεί».

Την ίδια ώρα, γίνεται έκκληση για «ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων - νομισματικών, χρηματοπιστωτικών, διαρθρωτικών - από την κάθε χώρα και συλλογικά ώστε να επιτευχθεί μια ανάπτυξη δυναμική, βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς», ενώ επισημαίνεται ότι «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα και να εξασφαλίζει τη σταθερότητα τιμών σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες».

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιείται με ευελιξία ώστε να δυναμώνει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Χρειάζεται μεγαλύτερη ποιότητα και διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά δίνοντας προτεραιότητα στις υψηλής ποιότητας επενδύσεις». Τους υπουργούς Οικονομικών των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών απασχολεί το ζήτημα της χειραγώγησης στον τομέα των ισοτιμιών των νομισμάτων, «φωτογραφίζοντας» την Κίνα και το υποτιμημένο γιουάν, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εκκλήσεις για «μείωση των παγκόσμιων ανισοτήτων», επιχειρώντας να καμουφλάρουν το νόμο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι αντικειμενική διαδικασία στο σάπιο σύστημα που υπερασπίζονται.

Κατά τ' άλλα, διατυπώνονται ευχολόγια για την αξιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης και την παγκοσμιοποίηση, ώστε αυτή δήθεν να «εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και οι υψηλές αμοιβές για την εργασία και τα πλεονεκτήματα να πηγαίνουν σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας και να μοιράζονται πιο δίκαια». Βεβαίως, τα ακριβώς αντίθετα συμβαίνουν στον καπιταλισμό, όπου η νέα τεχνολογία καταργεί θέσεις εργασίας και διευρύνει την ανεργία αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών.

Εντελώς κυνικά σημειώνονται ο σημαντικός ρόλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και η επιβολή οικονομικών κυρώσεων ως «μέσο επίτευξης της ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας». Επίσης, αξιοποιείται το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας για τον μεγαλύτερο έλεγχο των χρηματοδοτικών ροών, της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και της χρήσης των «ζωνών ελεύθερου εμπορίου» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γίνονται εκκλήσεις για συνεργασία ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις. Λες και δεν είναι οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές που έχουν δημιουργήσει τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους επιδιώξεων, όπως και τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» για να κρύβουν τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι λαοί.

Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ

Αν και στο τελικό ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του εθνοκρατικού προστατευτισμού που προβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο το θέμα απασχόλησε τις διμερείς συζητήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Στίβεν Μνούτσιν, να θέτει το ζήτημα της επανεξέτασης διμερών και πολυμερών συμφωνιών. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση του Μνούτσιν σε συνέντευξη Τύπου στο Μπάρι: «Δεν θέλουμε να είμαστε προστατευτικοί, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να είμαστε στο βαθμό που διαπιστώνουμε ότι το εμπόριο δεν είναι ελεύθερο και δίκαιο». Και κατέληξε: «Οι κυριότεροι εμπορικοί μας εταίροι κατανοούν καλύτερα τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ στο εμπόριο και τη φορολογική πολιτική και ότι θα επωφεληθούν και αυτοί από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ΗΠΑ». Αυτό που θέλει να επιτύχει η αμερικανική πλευρά είναι να εξισορροπηθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Η επιδίωξη αυτή αφορά τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και την πιο απρόσκοπτη δράση τους σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στις 26 - 27 Μάη στη Σικελία, όπου θα βρίσκεται και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αναμένεται ο δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ