Παρασκευή 12 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ
Πανηγυρίζει και «επαυξάνει» το κεφάλαιο για τα προαπαιτούμενα που «τρέχει» η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με συνοδευτικό προσάρτημα το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021, που αποτελεί, ουσιαστικά, έναν πρώτο πολυετή κρατικό προϋπολογισμό για την επόμενη περίοδο, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, εν μέσω των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους σχετικούς ρυθμούς ανάκαμψης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, η «επόμενη μέρα» σφραγίζεται από τη μονιμοποίηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, με το μπαράζ των νέων αντεργατικών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου, την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες, σε συνδυασμό βέβαια και με την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα.

«Στη σωστή κατεύθυνση», λέει ο ΣΕΒ

«Για να γίνουν οι επενδύσεις, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, για το λόγο αυτό «η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ανάγκη να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά για τα επόμενα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, και με επόμενο βήμα το κλείσιμο της «αξιολόγησης», οι εγχώριοι βιομήχανοι προσβλέπουν στις επερχόμενες παρεμβάσεις τις αναδιαρθρώσεις μέσω και της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», που με τη σειρά της επίσης αποτελεί ένα τμήμα του «επικαιροποιημένου» μνημονίου με την Ευρωζώνη: «Σε ρόλο καταλύτη, απαιτούνται και επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, έργα που να έχουν εμπορική αξία, ώστε να αναζητηθούν επενδυτές και χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ σχετικά με τα «μεγάλα εμβληματικά έργα» που προδιαγράφονται στη συμφωνία, μέσω συμπράξεων και με τη διοχέτευση νέου πακτωλού διακρατικών και κρατικών ενισχύσεων στις μερίδες του κεφαλαίου και στους επενδυτές. Οπως λένε, «αυτό που έχει σημασία είναι η δυνητική κερδοφορία του επενδυτή στη βάση του κινδύνου που αναλαμβάνει και η αύξηση του μεριδίου της παραγωγής στο ΑΕΠ έναντι της εγχώριας κατανάλωσης».

Ψηλά στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αποτελεί μοχλό των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων, με φόντο το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου που προωθείται και μέσω των νέων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην αδειοδότηση της «Pillarstone», που με τη σειρά της αποτελεί επιχειρηματική σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την αμερικανική KKR, και τους τραπεζικούς ομίλους Eurobank και Alpha Bank. Οπως ανακοινώθηκε, η «Pillarstone» θα ξεκινήσει επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, και μέσω μακροπρόθεσμης δανειοδότησης σε «σημαντικές» και βέβαια βιώσιμες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την EBRD, «η "Pillastone" θα παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες την απαραίτητη επιχειρησιακή τεχνογνωσία, που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν, γεγονός που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Η Αttica Bank, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την πώληση πακέτου «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ονομαστικής αξίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με αντίτιμο στα 70 εκατ. ευρώ, που θα τα αξιοποιήσει για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Αγοραστής του πακέτου είναι η η «Aldridge EDC», με επιχειρηματική έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.

Τέλος και ο ΑΔΜΗΕ

Ενέκρινε χτες την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική «State Grid» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει «ζητήματα ανταγωνισμού». Ετσι, έκλεισε και τυπικά η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να εκφράζει χτες «ικανοποίηση» για την εξέλιξη αυτή. Στην προσεχή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μάη, αναμένεται να υπάρξει και η τυπική έγκριση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, χτες, ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, προανήγγειλε σημαντική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στα τιμολόγια ηλεκτρισμού των ενεργοβόρων βιομηχανιών, σε ποσοστό που, όπως είπε, μπορεί να ξεπερνά και το 50%, ενώ υποσχέθηκε και παράταση του μέτρου της «διακοψιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ