Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΕΕΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να απομονωθούν όσοι διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους

Κοινή ανακοίνωση - παρέμβαση στη «σκανδαλολογία» αναφορικά με την πρόσληψη εποχικών στις αρχαιολογικές ανασκαφές των ορυχείων της ΔΕΗ

Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε εργοτάξιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Παρέμβαση απέναντι στη «σκανδαλολογία» που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες από κόμματα, ΜΜΕ και εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, με αιχμή τις προσλήψεις εποχικών στις αρχαιολογικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ (Αμύνταιο, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη κ.α.), κάνουν με κοινή ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης.

Καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι όλη η φασαρία για τον αριθμό των προσλήψεων και τη μισθοδοσία τους από τη ΔΕΗ στοχεύει στη διάσπαση των εργαζομένων, μπροστά και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ φταίνε οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής, που εποχιακά βρίσκουν διέξοδο ως εργάτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές, και στην υπεράσπιση των κερδών της ΔΕΗ ΑΕ και των υποψήφιων επενδυτών.

Καλούν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και στις αρχαιολογικές ανασκαφές να απαντήσουν σαν μια γροθιά στην προσπάθεια διάσπασης, να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην πώληση ορυχείων, ΑΗΣ και υδροηλεκτρικών μονάδων. Να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό - όχι εμπόρευμα. Να δουν τον πραγματικό αντίπαλο - τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος, τη συγκυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα, την ΕΕ, τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό - και ενωμένοι να τον αντιπαλέψουν.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ, για την ενεργειακή φτώχεια του λαού, δεν φταίει η πολιτική της απελευθέρωσης, της ανταγωνιστικότητας, που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν χρόνια τώρα μαζί με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Αυτή τη φορά βρήκαν ένα νέο υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής, που εποχιακά βρίσκουν διέξοδο ως εργάτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές (πολλοί από αυτούς είναι οικοδόμοι, που παλεύουν να συμπληρώσουν κάποια ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν) και οι αρχαιολόγοι, κυρίως νέα παιδιά, πολλοί με οικογένειες, που τριγυρνάνε όλη την Ελλάδα για να βρούνε μεροκάματο.

Τα σωματεία μας έχουν γνώση για το γεγονός ότι οι προσλήψεις αυτές, κατά καιρούς, κυρίως στους εργάτες, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ρουσφετολογικούς μηχανισμούς και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση. Επίσης, αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού εργολάβων - τοπικών παραγόντων (π.χ. δημάρχων) και το παιχνίδι αυτό παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτοί, που με την πολιτική τους οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αξιοποιούν την ανάγκη των ανέργων για δουλειά. Αυτή την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν και οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον των κεντρικών ΜΜΕ, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζεται να υπογραφεί στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης". Ενδιαφέρονται για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των επενδυτών. Δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση των μετεγκαταστάσεων στην περιοχή. Θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να απαλλαχθούν από "περιττά βάρη" που επιβαρύνουν τα κέρδη τους, όπως η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μετεγκαταστάσεις κ.ά.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι όσο στόχος της οικονομίας είναι το κέρδος, η Ενέργεια και η πολιτιστική κληρονομιά θα αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, την αύξηση της ανεργίας, την απαξίωση ή την εμπορευματοποίηση - κατά το κάθε φορά συμφέρον - της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org