Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Διατήρηση και παραπέρα ενίσχυση όλου του αντεργατικού πλαισίου

Διατήρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου όλου του αντεργατικού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και παραπέρα ενίσχυσή του με πλήρη απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, με την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), δρομολόγηση νέων εμποδίων στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, είναι ορισμένα από τα πρόσθετα αντεργατικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου.

Εν αναμονή και των συγκεκριμένων διατυπώσεων στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί διά νόμου ότι δεν θα θίξει ούτε ένα «γιώτα» από το ισχύον αντεργατικό πλαίσιο, το οποίο θα διατηρηθεί στο ακέραιο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2018. Διατηρούνται δηλαδή: Η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και οι εξευτελιστικοί κατώτεροι μισθοί των 586 ευρώ και 511 ευρώ μεικτά για τους άνω και κάτω των 24 ετών αντίστοιχα. Ολο το αντεργατικό πλαίσιο για τις κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές Συμβάσεις (αναστολή υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας Συλλογικών Συμβάσεων, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης), το πάγωμα των «τριετιών» κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό, το κεφάλαιο εξασφάλισε για ακόμα ενάμιση χρόνο ότι θα παραμείνουν στο «γύψο» και στην κατάψυξη της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι μισθοί, χωρίς τίποτα βέβαια να εγγυάται ότι όλα τα παραπάνω θα πάψουν να ισχύουν μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος...

Παράλληλα, θα νομοθετηθεί η κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή των απολύσεων που αιτούνταν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις πάνω από τα «νόμιμα» όρια που ισχύουν σήμερα (5% και μέχρι 30 απολύσεις το μήνα). Αντί της προηγούμενης διαδικασίας, οι επιχειρήσεις που θέλουν να προβούν σε μαζικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις, απαλλασσόμενες μια κι έξω από το «πλεονάζον προσωπικό», αρκεί να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «διαβούλευσης» και ενημέρωσης των εργαζομένων, όπως και να υποβάλλουν στο ΑΣΕ ένα «κοινωνικό σχέδιο», με το οποίο απλώς θα... περιγράφονται οι συνέπειες των πράξεών τους και θα προτείνονται ορισμένες «λύσεις» (π.χ. μετεκπαίδευση) για το υπό απόλυση προσωπικό...

Στο στόχαστρο μπαίνει και η απεργία, με την κυβέρνηση, πιθανώς σε επόμενο χρόνο, να θέτει νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, βάζοντας ως όρο αυτή να αποφασίζεται από την πλειοψηφία όλων των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου και όχι από την πλειοψηφία των παρόντων μελών μιας Γενικής Συνέλευσης που έχει απαρτία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διεύρυνση των λόγων που θα μπορεί να απολύεται κάποιος συνδικαλιστής, αλλά και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτυπώνουν ακόμα πιο ανάγλυφα την εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα(20/5/2017)
Μονιμοποίηση και εμβάθυνση της εργασιακής ζούγκλας(16/5/2017)
Σε «βαθιά κατάψυξη» ο κατώτερος μισθός(7/5/2017)
Λεηλατούν τους συνταξιούχους, σταυρώνουν τους μισθωτούς(13/4/2017)
Λαίλαπα αντεργατικών μέτρων(25/1/2014)
1. Σαρωτικές διαθρωτικές ανατροπές(11/4/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org