Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη Ρωσία σήμερα ο Ερντογάν

...ενώ μαίνονται οι διεργασίες και μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ θα απασχολήσουν η κατάσταση στη Συρία αλλά και η διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Οι νέες επαφές των δυο ηγετών γίνονται ενώ προχωρούν οι διαβουλεύσεις και για την (όπως όλα δείχνουν συμφωνημένη) αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, αφού η Αγκυρα, σύμφωνα με τις εξηγήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης, αξιολόγησε ως μη συμφέρουσες άλλες προσφορές από χώρες - εταίρους της, π.χ. μέλη του ΝΑΤΟ.

Πάντως, ενδεικτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που δυναμώνουν, είναι χτεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», με το οποίο εκτιμάται ότι «είναι υπό αμφισβήτηση η τήρηση των υποχρεώσεων της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, όπως προκύπτουν από τα άρθρα 3 και 5 της συμφωνίας για το ΝΑΤΟ» επειδή - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - με δεδομένο ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στις συριακές οργανώσεις που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση του PKK». Πρόκειται για άρθρα που αφορούν τη δυνατότητα των μελών του ΝΑΤΟ «χωριστά ή και από κοινού, με μέσα διαρκούς και αποτελεσματικής αυτοβοήθειας και αμοιβαίας βοήθειας, να διατηρούν και αναπτύσσουν την αυτοτελή και συλλογική τους ικανότητα αντίστασης σε ένοπλη επίθεση», αλλά και την υποχρέωση των μελών της λυκοσυμμαχίας να υπερασπίζονται εταίρους τους - μέλη του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα παζάρια της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επανέλαβε χτες ότι «τουλάχιστον προς το παρόν, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική». «Η σχέση μας πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο... πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, να εξετάσουμε αν μπορούμε να επανεκκινήσουμε ένα είδος συνεργασίας».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο δίκτυο «Α Χαμπέρ», ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι μετά τις επαφές που θα γίνουν με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα καθοριστεί η ημερομηνία μιας Συνόδου ΕΕ - ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η πορεία των διμερών σχέσεων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ερντογάν συμπλήρωσε χτες αίτηση για να γίνει πάλι μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, σε ειδική κομματική «τελετή». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο σημερινός πρόεδρος του ΑΚΡ και πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως ο Ερντογάν πρόκειται να ανακηρυχθεί πρόεδρος του ΑΚΡ στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Μάη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ