Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδίκη κάθε ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές, για την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Το ψήφισμα, που στρατεύεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απευθύνει μεταξύ άλλων κάλεσμα στην Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ «να εξετάσει ενεργά, σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, άλλα μέτρα που θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να επαναφέρει πλήρως τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αντίστοιχα προηγούμενα για τη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία κ.ά., που αποτελεί προπομπό και προετοιμασία για ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ κι άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Δεν νομιμοποιείται η ΕΕ, αυτή η διακρατική ένωση του κεφαλαίου και τα όργανά της, να αναγορεύονται σε δήθεν προστάτες των λαϊκών ελευθεριών, σε "τιμητές" και όργανα επιβολής των "δημοκρατικών αξιών" και "αρχών" της ΕΕ. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον όλων των αστικών δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ, για τους νεκρούς διαδηλωτές και τις λαϊκές ελευθερίες στη Βενεζουέλα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους και να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της Βενεζουέλας, της πρώτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.

Αποκρύπτοντας αυτήν την πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΝΔ, διεξάγουν έναν καβγά εντυπώσεων σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής. Αποκαλυπτική είναι και η στάση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ αρχικά είχαν ψηφίσει κατά, εμφανίζονται τώρα ότι ...απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα αναλύσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι η διαχείριση του καπιταλισμού, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, είναι σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Το ΚΚΕ έγκαιρα και τεκμηριωμένα είχε προειδοποιήσει ότι από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη Βενεζουέλα επέλεξαν όχι τη σύγκρουση με το κεφάλαιο της χώρας, αλλά το συμβιβασμό και τη συνεργασία με ένα τμήμα του, ο λαός της Βενεζουέλας θα πληρώνει το μάρμαρο της αντιλαϊκής πολιτικής, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, που σήμερα οξύνονται.

Το KKE έχει καταδικάσει και καταδικάζει κάθε ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, που όπως και κάθε λαός, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, να απαλλαγεί με τη δύναμη και την πάλη του από τα δεσμά της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το άθλιο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα βρει τη θέση του στα σκουπίδια της Ιστορίας(20/9/2019)
Καταγγέλλει την κυνική συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι(15/9/2018)
Αντικομμουνιστική υστερία, για άλλη μια φορά, στο Ευρωκοινοβούλιο(25/10/2014)
Καλύπτει τα εγκλήματα του Ισραήλ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(24/11/2012)
Στηρίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ(4/9/2008)
ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(17/9/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org