Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Με σταδιακή διαπραγμάτευση οι «27»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις κόντρες τους εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με αφορμή την επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), οι ηγέτες των άλλων 27 χωρών - μελών ενέκριναν το Σάββατο μέσα σε 15 λεπτά τις κατευθυντήριες γραμμές της ομάδας διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ στη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκουν τη λεγόμενη «σταδιακή διαπραγμάτευση», κατά την οποία θα επιδιωχθεί να αποσαφηνιστούν πρώτα ζητήματα που συνιστούν «προτεραιότητα» για τις Βρυξέλλες, όπως το καθεστώς των πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι προϋπολογισμών της ΕΕ που έχουν ήδη αποφασιστεί και αφορούν μεσοπρόθεσμα προγράμματα, τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν παζάρια για τον καθορισμό των σχέσεων με τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου πως το αποτέλεσμά της ήταν «απόδειξη της ενότητας εν δράσει». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξήρε την ταχύτατη έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών διαπραγμάτευσης από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτό εμπνέει «περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον». Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνει το «διαζύγιο», με πληρωμή και των υποχρεώσεων, και μετά νέες εμπορικές συμφωνίες.

Προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο πάντως ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιούνη.

Η πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι, στην προσπάθειά της να δείξει πιο «προσιτή» στο εκλογικό σώμα, προσπάθησε χτες να μοιράσει προεκλογικό υλικό ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν πασχίζει να φανεί πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα, τάζοντας απόσυρση αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τις συμβάσεις του λεγόμενου μηδενικού χρόνου, που δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα δουλειάς, κυρίως σε νεαρούς εργαζόμενους.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός με τους Εργατικούς, Τόνι Μπλερ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την πόλωση του εκλογικού σώματος λόγω των παζαριών για την επικείμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να ....«βρωμίσει τα χέρια του», όπως είπε, για να αγωνιστεί «εναντίον του Brexit».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ