Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αυξάνουν οι προκλήσεις των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με ανταγωνιστές

Ενδεικτική η περιοδεία του Αμερικανού αντιπροέδρου σε σύμμαχες χώρες, όπως και συγκέντρωση μεγάλης δύναμης πυρός στην περιοχή

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, μιλώντας στο αεροπλανοφόρο «Ρίγκαν» στην Ιαπωνία

Copyright 2017 The Associated

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μ. Πενς, μιλώντας στο αεροπλανοφόρο «Ρίγκαν» στην Ιαπωνία
«Ανεβαίνει κι άλλο το θερμόμετρο» της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με τις τελευταίες απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΛΔ Κορέας, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή είναι άλλο ένα σημείο του πλανήτη που εκδηλώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Η όλη κλιμάκωση της έντασης έχει άμεση σχέση με τη σύγκρουση μονοπωλιακών ομίλων στην Ασία και τον Ειρηνικό για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και εμπορικών διαύλων από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έως τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους σύμμαχους της και την Κίνα και τη Ρωσία.

Ετσι, την ώρα που διευρύνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, το διαρκές πρόσχημα που αξιοποιείται είναι το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και οι δοκιμές που πραγματοποιεί, τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις που την εγκαλούν, έχουν αποδεδειγμένα πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, κάνουν και επίδειξη, όπως αυτή της εξελιγμένης θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε το Μάρτη στην έρημο της Νεβάδα από τον αμερικανικό στρατό, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, ή τη Νότια Κορέα που δοκιμάζει τακτικά πυραυλικά συστήματα και προωθεί στο έδαφός της τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ (THAAD).

Πάντως, η πρόσφατη συνάντηση Ντ. Τραμπ με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στη βίλα του πρώτου στη Φλόριντα, που δεν βγήκαν και πολλά προς τα έξω, φάνηκε να κρύβει μια μεγαλύτερη συμβολή της Κίνας στην «επίλυση του βορειοκορεατικού προβλήματος», που όπως είπε ο Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.

Περιοδεία με πολλαπλούς στόχους

Επιβεβαίωση αυτής της επιθετικότητας είναι και η δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Μάικ Πενς, στην περιοχή και οι απειλές που εκτόξευσε από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, ενώ χτες αναμενόταν στην Αυστραλία. Από το στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, πάνω σχεδόν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, προειδοποίησε για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στο όνομα του «να λυθεί το πρόβλημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας». Με αφορμή τη νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, την Κυριακή, δήλωσε ακόμα ότι «η περίοδος της στρατηγικής υπομονής, που υπήρχε από τις κυβερνήσεις Ομπάμα, έχει πλέον τελειώσει». Ο Τραμπ, επίσης, με στόμφο είπε ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, «καλά θα κάνει να κάτσει φρόνιμα».

Νέα όξυνση των σχέσεων προκάλεσε και άμεση απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Χαν Σονγκ Ριόλ, που σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα δεχτεί και διατηρεί το δικαίωμα «να κάνει περισσότερες δοκιμές πυραύλων σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση». Επίσης, δεν απέκλεισε ότι αν προκληθεί, θα απαντήσει αμέσως σε πυρηνικό πλήγμα. Αμέσως τα διεθνή και ντόπια αστικά ΜΜΕ μίλησαν για επικείμενο ...πυρηνικό πόλεμο.

Ο Πενς στη Νότια Κορέα, πάντως, επιβεβαίωσε τη διάθεση για ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, που κρατάει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα το 1950 - '53 (όπου και το ελληνικό αστικό κράτος έστειλε στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους γύρισαν σε φέρετρα).

Στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε το σχεδιασμό της διοίκησης Τραμπ, να αναπτύξει έως το 2020 το 60% του συνόλου της πολεμικής ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σημειώνοντας με νόημα ότι «η Ιαπωνία θα έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερες ευθύνες στο πλαίσιο της συμμαχίας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν». Το ενδιαφέρον του στράφηκε φυσικά και στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας για τη λεγόμενη ελεύθερη ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια των πτήσεων, δηλαδή τον έλεγχο ενός σημαντικού γεωστρατηγικού περάσματος. Βεβαίως, η λυκοσυμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας έχει και ...σκιές και ενυπάρχει το στοιχείο του ανταγωνισμού. Αυτό αφορά κυρίως τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Τραμπ, που θέλει στο διμερές εμπόριο να «εξισορροπήσει» την ετεροβαρή σήμερα συμφωνία υπέρ των ιαπωνικών μονοπωλίων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, την Παρασκευή από την Τζακάρτα της Ινδονησίας, προώθησε για τα καλά τις μπίζνες αμερικανικών μονοπωλίων. Ανακοίνωσε ότι μπήκαν τα θεμέλια για συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής: ο ενεργειακός κολοσσός «Exxon Mobil» θα προμηθεύει με φυσικό αέριο στην κρατική εταιρεία «Pertamina» της Ινδονησίας, η «General Electric» θα αναλάβει τον τεχνολογικό εξοπλισμό για διάφορες μονάδες παραγωγής Ενέργειας, ενώ η «Lockheed Martin» θα ανανεώσει τα οπλικά συστήματα για μαχητικά αεροπλάνα «F-16», ένα πεδίο που αναμένεται να διευρυνθεί όσο θα οξύνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή. Επίσης μονοπώλια όπως: Greenbelt Resources Corp., η Halliburton Co., Honeywell International Inc., Ormat Technologies Inc. συμμετέχουν σε διμερείς συμφωνίες με Ινδονήσιους καπιταλιστές.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου αναμενόταν να ήταν το Σάββατο η Αυστραλία και η συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τουρνμπούλ, η οποία προδιαγραφόταν δύσκολη μετά την απόφαση της διοίκησης Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με «καλό μάτι» το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει πολύ αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το Φλεβάρη ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία στο εμπόριο, τον τουρισμό, την Ενέργεια, τις υποδομές και την καινοτομία. Επίσης, το μπάσιμο της κινεζικής εταιρείας «Landbridge Grup» ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Γε Τσενγκ, που εξασφάλισε συμφωνία διαχείρισης για 99 χρόνια του σημαντικού γεωστρατηγικά λιμανιού του Ντάρβιν, στα βόρεια της Αυστραλίας, πολύ κοντά στη σημαντική αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή, ανησυχεί ιδιαίτερα την αμερικανική ηγεσία.

Στην ατζέντα φυσικά της συνάντησης θα είναι και η ΛΔ Κορέας και η «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Ενδεικτική των εξελίξεων στην περιοχή είναι και η ανακοίνωση πως ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ Μακάλι, το επόμενο διάστημα θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή

Στοιχείο που δείχνει ακόμα πιο παραστατικά την ένταση του ανταγωνισμού στην περιοχή είναι και η συγκέντρωση μεγάλης δύναμης πυρός των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και τα άλλα δύο αεροπλανοφόρα, «USS Ronald Reagan» και «USS Nimitz», με δεκάδες συνοδευτικά πλοία, εκατοντάδες μαχητικά και δυνάμεις ταχείας επέμβασης, σε συνδυασμός με τις δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που βρίσκονται σε βάσεις στην περιοχή (Νότια Κορέα, Αυστραλία, Φιλιππίνες και λοιπά).

Αυτό το γεγονός δεν αλλάζει καθόλου, παρά την αμηχανία που προκλήθηκε στην αμερικανική πολιτική ηγεσία με το ζήτημα της λανθασμένης πληροφόρησης σχετικά με τις κινήσεις της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας υπό το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», που δηλωνόταν από τον Τραμπ ότι βρισκόταν την προηγούμενη βδομάδα έξω από την Κορεατική Χερσόνησο, ενώ αυτό βρισκόταν 3.000 χλμ. μακριά. Ηταν τότε που φούντωσαν τα περί πυρηνικού πολέμου. Οταν αποδείχτηκε ότι το «Vinson» έπλεε στα Στενά Σούντα, στην Ινδονησία, με κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αυστραλίας για ασκήσεις με ναυτικές μονάδες της Αυστραλίας, δηλώθηκε ότι το Ναυτικό «για λόγους ασφαλείας, δεν γνωστοποιεί τις θέσεις των πλοίων του», αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι θα κινηθεί προς την Κορεατική Χερσόνησο, όπου αναμένεται στα τέλη του μήνα.

Η στάση της Κίνας και της Ρωσίας

Ενδιαφέρον, πάντως, στον καμβά των εξελίξεων έχει η στάση της Κίνας, συμμάχου της ΛΔ Κορέας, με τεράστιες επενδύσεις σε αυτή, που άσκησε κριτική στις πυραυλικές δοκιμές της γειτονικής της χώρας, αλλά κάλεσε και όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Το θέμα των «πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας» έθεσαν σε ψήφισμα καταδίκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, την Τρίτη, το αρχικό σχέδιο του οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τη Ρωσία γιατί σκόπιμα απουσίαζε το ζήτημα «του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης». Τελικά, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, επικρίνοντας τη ΛΔ Κορέας για μη συμμόρφωση με διεθνείς συμφωνίες, αλλά μόνο όταν προστέθηκε η ρωσική παρατήρηση. Μεταξύ άλλων, γίνονται προειδοποιήσεις για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, αλλά και σημειώνεται ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες για την «εξεύρεση λύσης και νέες διαπραγματεύσεις».

Και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που οι ίδιες διατηρούν τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο, και στο συγκεκριμένο πεδίο σύγκρουσης θα κινούνται πότε με συμβιβασμούς και πότε με ανέβασμα των τόνων, διατηρώντας την παρουσία τους σε μια περιοχή που τους ενδιαφέρει στρατηγικά και προσχηματικά, χρησιμοποιώντας τον κίνδυνο της ΛΔ Κορέας.


Δ. Κ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυροί ανταγωνισμοί(2017-08-11 00:00:00.0)
Τελείωσε η «στρατηγική υπομονή» λέει ο Τραμπ(2017-07-04 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ έστειλαν και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο(2017-04-26 00:00:00.0)
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας(2017-03-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού(2009-10-05 00:00:00.0)
Προτείνουν εφ' όλης της «ύλης» συνομιλίες για τα πυρηνικά(2005-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ