Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12709

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση αποσπά τα εύσημα του κουαρτέτου για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις

Σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον κυριακάτικο Τύπο


ΣΕΛ.  5
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιλαϊκά διλήμματα μπροστά στο δεύτερο γύρο

ΣΕΛ.  8   -   9

Σφίγγουν τη θηλιά στο λαό - Απάντηση η απεργία της Πρωτομαγιάς

Ξεκίνησε χτες η βδομάδα δράσης των ταξικών συνδικάτων, που θα κορυφωθεί με τις απεργιακές συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 1η του Μάη

  • Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» περνάνε κυβέρνηση - κουαρτέτο, μετά τις συνεννοήσεις για το χρέος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Η επιστροφή από σήμερα των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα σηματοδοτεί την ένταση των συνομιλιών για ολοκλήρωση της συμφωνίας και ψήφιση των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
  • Απάντηση στο νέο γύρο της επίθεσης, που εκφράζεται με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», αλλά και με τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προετοιμάζοντας με εντατικούς ρυθμούς την απεργία της Πρωτομαγιάς.
  • Χτες ξεκίνησε η βδομάδα δράσης που περιλαμβάνει εκατοντάδες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις και θα κορυφωθεί με τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα 1η του Μάη.

ΣΕΛ.  3,    12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γαλλία: Ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία ραγδαίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, μια σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση, με ένα βασικό διακύβευμα: Πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα γενικά συμφέροντα της γαλλικής αστικής τάξης σε μια περίοδο που οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Ο φιλελεύθερος Εμ. Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ που ήρθε πρώτος, και η Μαρίν Λεπέν, που εκφράζει το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού, έχουν διαφορές ως προς το μείγμα διαχείρισης και τη θέση της Γαλλίας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, κυρίως την ΕΕ, ειδικά όταν αυτή χάνει στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Γερμανία, αλλά το βασικό είναι ότι υπηρετούν από άλλα μονοπάτια τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο: Αυτόν της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της στρατηγικής των γαλλικών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με μονοπώλια άλλων κρατών - μελών της ΕΕ.

Οι αλαλαγμοί ανακούφισης από αστούς πολιτικούς και δημοσιολόγους, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας ότι «η δημοκρατία θα νικήσει», «η ΕΕ μπορεί να αλλάξει», όπως λένε οι απανταχού σοσιαλδημοκράτες και στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, με νίκη Μακρόν στον β' γύρο και ήττα της ακροδεξιάς, εντάσσονται στο ίδιο σκηνικό που αφορά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ωστόσο, για τα λαϊκά στρώματα τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, είναι δεδομένα τα μέτρα τα οποία τσακίζουν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους για να ξεπεράσουν οι καπιταλιστές την κρίση του σάπιου συστήματος. Είναι πλαστές οι διαχωριστικές γραμμές περί «φωτός» και «σκότους», «προόδου» και «μίσους» όπου επιχειρούν οι αστοί να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις.

Επίσης, τα περί «αντισυστημικής» λαϊκής ψήφου, επειδή το γκολικό δεξιό και το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια στο δεύτερο γύρο, καταγράφουν μεν μια πραγματικότητα φθοράς των διαχειριστών έως τώρα της αστικής εξουσίας, αλλά δεν συνιστούν ψήφο αμφισβήτησης του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλά και η λεγόμενη «εναλλακτική» του δήθεν αριστερού Μελανσόν δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την «αριστερή εκδοχή» του αστικού ευρωσκεπτικισμού.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία χρησιμεύουν και για το λαό στη χώρα μας ώστε να βγάλει συμπεράσματα αξιοποιώντας και τη δική του πείρα. Τα περί «αλλαγής» που έρχεται, «Ευρώπης που αλλάζει», «κυβερνώσας αριστεράς», ή του «κέντρου» που θα «αποκλείει τα άκρα» αποσκοπούν να συντηρήσουν ψεύτικες στο λαό ελπίδες να περιμένει αλλαγή προς όφελός του μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος που εχθρεύεται τα συμφέροντά του.

Αποδεικνύεται ότι όλο και περισσότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα θα εγκλωβίζονται μαζικά στις διαφορετικές ανταγωνιστικές πτέρυγες της αστικής πολιτικής, θα χρησιμοποιούνται για την ανανέωση και την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, στο βαθμό που δεν υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα με γραμμή σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του.

Η από χρόνια σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του Γαλλικού μόνο κατ' όνομα Κομμουνιστικού Κόμματος έχει κάνει τεράστια ζημιά στους εργάτες και τους βιοπαλαιστές, στο επίπεδο ταξικής συνειδητοποίησης. Η ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, με γερές βάσεις στην εργατική τάξη, με γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, είναι βασική προϋπόθεση για να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας και να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό.


ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Τουλάχιστον 16 πρόσφυγες πνίγηκαν σε νέο ναυάγιο στο Αιγαίο

Σκάφος με άγνωστο αριθμό προσφύγων βυθίστηκε χτες το πρωί στα ανοιχτά της Μήθυμνας, στη Λέσβο. Μέχρι το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 16 νεκροί (φωτ. αρχείου).

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών.


ΣΕΛ.  11


«ΦΟΡΟΥΜ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ»
Συνεργασίες ομίλων και γεωστρατηγικές εξελίξεις στο επίκεντρο

ΣΕΛ.  4
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για την κλαδική Σύμβαση Εργασίας

ΣΕΛ.  15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία

ΣΕΛ.  15
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον ΥΠΕΞ της Κούβας

ΣΕΛ.  5

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ