Κυριακή 23 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία πάνω στη φτώχεια

Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα δεδομένα για τη δεύτερη δόση (Απρίλη) της απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως απόδειξη της «κοινωνικής» της πολιτικής. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί αυτό το μήνα (28 Απρίλη) είναι μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ (!) και θα διανεμηθεί σε 432.402 δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο ποσό που θα λάβουν, είναι 94,7 ευρώ. Δηλαδή ατομικά σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί το ποσό των 3,14 ευρώ τη μέρα, όσο το κόστος μιας μετακίνησης (πήγαινε - έλα) στην Αθήνα, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (2,8 ευρώ) και ένα κουλούρι... Γι' αυτά τα λεφτά, η κυβέρνηση ζητάει από τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά να της φιλάνε και το χέρι, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους όταν βαφτίζει «κοινωνική πολιτική» τα ψίχουλα του ΚΕΑ, το οποίο, συν τοις άλλοις, αξιοποιείται για το πετσόκομμα ακόμα και των ελάχιστων από τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί ούτε με τη φτώχεια όπου τον καταδικάζει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οι διαχειριστές του, ούτε με την κοροϊδία που του σερβίρουν για κοινωνική πολιτική, όταν σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.

Είπε ο γάιδαρος...

Θα ήταν για γέλια, αν δεν στηνόταν στην πλάτη του λαού, το γαϊτανάκι κυβέρνησης και ΝΔ για τη ΔΕΗ, με επίδικο το ποιο είναι το καταλληλότερο και φυσικά πιο... κερδοφόρο για το κεφάλαιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, προσπαθώντας μάλιστα να στρατεύσουν και το λαό σ' αυτούς τους σχεδιασμούς. «Η κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ» λέει η ΝΔ και παρουσιάζει το δικό της σχέδιο... κατεδάφισης - ιδιωτικοποίησης σαν πιο αξιόπιστο και συμφέρον για τους μετόχους της ΔΕΗ. «Ο Μητσοτάκης τάζει τη ΔΕΗ στα συμφέροντα» λέει η κυβέρνηση, που μάλλον μετά τη συμφωνία με τους «θεσμούς», έταξε τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ στην ...Παναγιά και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμα πιο προκλητικό είναι ότι τα διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια για το μέλλον της ΔΕΗ, ενταγμένα πλήρως στη στρατηγική «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας» της ΕΕ, ντύνονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με το μανδύα της υπεράσπισης του «δημόσιου συμφέροντος». Τέτοιο βέβαια γενικά κι αόριστα δεν υπάρχει, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι και οι δυο συμφωνούν πως η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία και όχι «ευαγές ίδρυμα». Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι και έτσι και αλλιώς, το «μάρμαρο» της «απελευθέρωσης» θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και ο λαός που βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, ο οποίος «το φυσάει και δεν κρυώνει» για τους τσουχτερούς λογαριασμούς που έρχονται αυτές τις μέρες...

Η «κόντρα»

Πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ο λαός εάν παρακολουθήσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τελευταία βδομάδα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και επιτέθηκε στη ΝΔ για το ότι αυτός καταφέρνει καλύτερα να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική. Επιπλέον, ολόκληρος ...Σόιμπλε αποθέωσε την κυβέρνηση για το αντεργατικό της έργο. Η ΝΔ, από την άλλη, βλέποντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται καλύτερος στο δικό της γήπεδο, αυτό δηλαδή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, έκανε λόγο για «οικονομία σε ασφυξία εξαιτίας των μέτρων», που όμως η ίδια η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί εάν είναι η επόμενη κυβέρνηση! Και, επιπλέον, βάζει θέμα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι προσωρινό και όχι μόνιμο. Αρα; Κι άλλα μέτρα για να είναι μόνιμα τα ματωμένα πλεονάσματα. Ηθικό δίδαγμα; Η στρατηγική τους σύμπλευση τους οδηγεί να διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να τσακίσει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, για να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο...

Μύλος

«Ο Σόιμπλε θέλει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», έγραφε τις προάλλες η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», με αφορμή τη συμμετοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Ηδη από το 2010, πριν ακόμα το ΔΝΤ εμπλακεί στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, στην ΕΕ ήταν έντονη η συζήτηση για την ίδρυση ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα δανείζει τα μέλη του με όρους αντίστοιχους αυτών του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε ο ESM με τον ίδιο περίπου σκοπό, απ' όπου δόθηκε και το πιο πρόσφατο δάνειο προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Αυτό που συζητιέται τώρα, όχι χωρίς αντιρρήσεις και διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είναι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι αποδεικνύουν οι εξελίξεις, είναι ότι στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οξύνθηκαν οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και άλλες ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες - μέλη του ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ τους, σε τέτοιον βαθμό ώστε να συζητιέται σήμερα πιο επιτακτικά η προοπτική ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασης ανταγωνιστικών οικονομιών στα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης. Από την άλλη, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο ρόλος ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως της Γερμανίας, γεγονός που οξύνει τις αντιθέσεις και στην Ευρωζώνη. «Μύλος Καραγιαννέικος» δηλαδή, που καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1616 Πεθαίνει ο μεγάλος Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1821 Η μάχη της Αλαμάνας. Ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες του προσπαθεί να ανακόψει την πορεία προς την Πελοπόννησο του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ στη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού). Στη μάχη που ακολούθησε, ο Διάκος τραυματίστηκε, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.

1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ το 1918.

1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου. Στο έργο, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες. Το 1889 ξέσπασαν διαμαρτυρίες, όταν η Διεθνής Εταιρεία του Ισθμού χρεοκόπησε και εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έστειλε, μάλιστα, στρατιωτικό απόσπασμα στον Ισθμό για να «προληφθούν εξεγέρσεις».

1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας. Ανήκει σε εκείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ως κυρίαρχο της ζωής τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε εκείνους που αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

1906 Στον απόηχο της επανάστασης του 1905 συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στη Στοκχόλμη (23/4 - 8/5/1906). Μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι επανενώνονται, με τους πρώτους να αποτελούν πλέον μειοψηφία και τους δεύτερους πλειοψηφία. Η διαπάλη όμως συνεχίστηκε, έως και το 1912, οπότε επήλθε η πλήρης και οριστική ρήξη.

1910 Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, 25 αγρότες και αγρότισσες παραπέμπονται να δικαστούν για τα αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης στο Κιλελέρ.

1916 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης.

1927 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι «Θέσεις προπαγάνδας για την καμπάνια υπέρ της νομιμότητος του Κόμματος». Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η αστική τάξη και η συνασπισμένη (οικουμενική) κυβέρνηση προετοίμαζαν νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ και των οργανώσεων των εργαζομένων για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επίθεσή τους κατά του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού. Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τις οργανώσεις και το Κόμμα τους, το κυριότερο όπλο τους κατά της πλουτοκρατίας.

1935 Αρχίζει η δίκη των εμπλεκομένων στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) της 1ης Μαρτίου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας καταδικάζονται ερήμην σε θάνατο.

1953 Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (23 - 27/4/1953). Το Συνέδριο καταγγέλθηκε από την ΕΔΑ και το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ) ως νόθο, ενώ οι αποφάσεις του ως «προκαταβολικά άκυρες». Δεκάδες σωματεία διαγράφηκαν από τη δύναμη της Συνομοσπονδίας και αποκλείστηκαν από τις εργασίες του Συνεδρίου της.

1999 Σε μια εκδήλωση ύψιστης δολοφονικής παράνοιας, λίγες μόνο ώρες από τον επίσημο γιορτασμό στην Ουάσιγκτον των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι, και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την τριακοστή μέρα, βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ